Dy vullnetaret franceze në vend: Puna vullnetare ju ndihmon ta njihni më shumë veten dhe sjell shumë përfitime (VIDEO)

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 17 Prill, 2022 00:03

Dy vullnetaret franceze në vend: Puna vullnetare ju ndihmon ta njihni më shumë veten dhe sjell shumë përfitime (VIDEO)

Faustine Pommarel dhe Camille Ferrari janë dy vullnetare nga Franca të cilat para tre muajsh kanë ardhur në fshatin Tearcë, ku përmes projektit European Solidarity Corp janë vullnetare në Qendrën për Edukim dhe Zhvillim (CED). Kryesisht punojnë me fëmijët e kësaj komune, njëra jeton në një familje shqiptare dhe tjera me një maqedonase, për Portalb.mk ata tregojnë më shumë rreth eksperiencës së tyre këtu.

Shumicën e kohës Faustine dhe Camille punojnë me fëmijë në Tearcë dhe fshatrat afër. Ata punojnë në projekte të ndryshme si ato ekologjike, sportive si dhe mbajnë orë të frëngjishtes.

Faustine Pommarel, foto: Fisnik Xhelili/Portalb.mk
Faustine Pommarel, foto: Fisnik Xhelili/Portalb.mk

Edhe pse është një punë të cilën ata e duan, Faustine thotë se përballen edhe me sfida, pasi është hera e parë që e kanë lënë Francën për një kohë kaq të gjatë.

“Mendoj se sfida më e madhe është të kuptosh kulturën, sepse ka shumë kultura por është gjithashtu e ndryshme nga kultura jonë dhe gjithashtu të përmirësojmë anglishten tonë pasi nuk është shumë e mirë. Të njoftojmë njerëz dhe të kuptojmë problemet e të rinjve në Maqedoninë e Veriut dhe të tjera. Mendoj se kjo është”, tha Faustine Pommerael.

Ndonëse të lësh vendin për një kohë kaq të gjatë njëvjeçare sa do qëndrojnë këtu është sfiduese, nga ana tjetër dëshira dhe pasioni për punën vullnetare duket të jetë më e madhe për to. Camille thotë se përmes punës vullnetare mund të arrini ta njihni dhe ta gjeni më shumë veten si dhe sjell më shumë përfitime.

Camille Ferrari, foto: Fisnik Xhelili/Portalb.mk
Camille Ferrari, foto: Fisnik Xhelili/Portalb.mk

“Mendoj se të jesh vullnetare është shumë eksperiencë e mirë sepse mund të shihni shumë gjëra, është e mrekullueshme sepse të jep shumë mundësi. Si ne kur erdhëm këtu, mund të shkojmë në shumë mbledhje-organizime, ku nuk mund të shkonim nëse nuk erdhëm këtu, është e bukur ta shohësh atë. Ne punojmë me fëmijët. Nëse nuk e din se çfarë dëshiron të bësh në të ardhmen, mund të jetë mundësi e mirë pasi bën disa gjëra dhe mund të zgjedhës se ku e gjen veten. Ne e përgatisim ditën e ekologjisë dhe mund ta shohim nëse preferojmë të bëjmë diçka në këtë drejtim apo të punojmë me fëmijët, ka shumë mundësi për ta gjetur vetveten”, tha Camille Ferarri.

Faustine dhe Camille ndër të tjera u shprehën se të rinjtë këtu janë të interesuar për aktivitete jashtë shkollore dhe se kanë gjithmonë ide të reja. Ndërkaq thonë se të rinjve këtu ju duhen më shumë mundësi dhe aktivitete jashtë shkollës, për t’u bërë pjesë e më shumë organizatave dhe klubeve të ndryshme.

Foto: CED
Foto: CED

Të dyja njëzëri i rekomandojnë çdo të riu të vendit dhe jo vetëm që të provojnë punën vullnetare pasi e njëjta sipas tyre sjell përfitime të ndryshme.

Ky është mesazhi i Faustine për të rinjtë e Maqedonisë së Veriut.

“Është shumë e rëndësishme të udhëtosh, nëse jeni të rinj por edhe nëse nuk jeni, pasi kuptoni më shumë kulturat tjera, pasi është shumë e rëndësishme dhe në Maqedoninë e Veriut ka shumë kultura. Kur udhëtoni ju gjithashtu e gjeni vetveten, ashtu si Camille tha më herët. Mendoj se mund të kesh shumë mundësi në Maqedoninë e Veriut, të gjesh një organizatë si CED që të ndihmon të udhëtosh dhe të jesh një vullnetar si ne. Është një eksperiencë shumë e mirë që të mbetet në mendje.”

Ndërsa mesazhi i Camille është ky:

“Ndonjëherë është e vështirë, por është shumë e rëndësishme të përpiqen të shkojnë në shumë organizata të shohin më shumë, edhe nëse nuk janë organizata, të dalin të shohin njerëz, të përpiqen të kuptojnë nevojat e tyre, t’i ndihmojnë dhe më pas mund ta gjejnë veten. Mendoj se mund të jetë eksperiencë shumë e mirë, dhe nëse dëshiron të punosh më pas, mund të ndihmojë në CV-në tuaj.”

Për më tepër ndiqni intervistën me to.

Ndryshe, në Qendrën për Edukim dhe Zhvillim (CED) që nga viti 2006 e deri tani dhjetëra të rinj nga dhe jashtë vendi kanë punuar si vullnetarë në aktivitete të ndryshme. Lajmi publikohet me pëlqim paraprak nga Portalb

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 17 Prill, 2022 00:03

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare