Edhe dhjetë ditë pas shpalljes së gjendjes së krizës, qendra private kovid ende e mbyllur

Desk
By Desk 1 Dhjetor, 2020 22:02

Edhe dhjetë ditë pas shpalljes së gjendjes së krizës, qendra private kovid ende e mbyllur

Edhe 10 ditë pas shpalljes së gjendjes së krizës, shteti ende nuk ka aktivizuar Qendrën KOVID të spitaleve private, përcjell FLAKA.

I pajisur me shtretër, pajisje dhe personel mjekësor, spitali i vjetër i Sistinës pret lejet dhe kontratat nga institucionet shtetërore për t’u përfshirë në trajtimin e pacientëve.

Nuk ka përgjigje specifike nga Ministria e Shëndetësisë pse nuk kanë përshpejtuar procedurat deri më tani. Kompetenca, thonë ata, është e Ministrive të Transportit dhe Lidhjeve, të cilat lëshojnë leje pune, si dhe Qendrës së Menaxhimit të Krizave, e cila supozohet të nënshkruajë kontrata me spitale private.

“Qendra e Menaxhimit të Krizave nënshkruan një marrëveshje me spitalet private. Pas përfundimit të marrëveshjeve me QMK për përdorimin e burimeve të spitaleve private, të cilat do të përfshihen në sistemin e trajtimit të pacientëve në krizë, do të ndjekë përfundimin e marrëveshjeve me Fondin për trajtimin e pacientëve”, thonë nga Ministria e Shëndetësisë.

QMK nuk ka përgjigje pse nuk kanë nënshkruar kontrata me spitale private deri më tani. Nga atje, ata tregojnë për nenin 33 të Ligjit për Menaxhimin e Krizave, i cili thotë se kërkesa për përdorimin e burimeve duhet të vijë nga Qeveria.

“Në rast krize, me kërkesë të Qeverisë, në bazë të një marrëveshje të lidhur me Qendrën ose vullnetarisht, mund të përdoren burimet e qytetarëve dhe personave të tjerë juridikë që nuk janë përfshirë në paragrafin 1 të këtij neni për menaxhimin e krizave”.

Qendra KOVID është ende në pritje të lejeve të punës, të cilat duhet të lëshohen nga Ministria e Transportit dhe Lidhjeve. Ministri Boçvarski ende nuk është takuar me një ekip të zyrtarëve shëndetësorë për të koordinuar lëshimin e një leje pune.

“Unë mund të informoj publikun se sot do të kemi një takim të ekipeve tona punuese nga Ministria e Transportit dhe Lidhjeve dhe së bashku me Ministrinë e Shëndetësisë dhe komuna të caktuara ku duhet të diskutohet kjo temë. Unë pres që së shpejti të kemi informacione të reja që janë të rëndësishme për këtë çështje”, tha Bllagoj Boçvarski – Ministri i Transportit dhe Lidhjeve.

Sistina tha dje se ata kanë përmbushur detyrimet e tyre dhe kanë siguruar shtretër spitalorë, pajisje dhe staf, por për të realizuar iniciativën ata thonë se janë duke pritur për institucionet shtetërore.

Pas shpalljes së gjendjes së krizës, Ministri Filipçe ra dakord me pronarët e spitaleve private për t’i siguruar shtetit 100 shtretër, pajisje dhe personel mjekësor të përbërë nga pesë mjekë, 30 infermierë, 8 personel spitalor dhe një tjetër personel mjekësor në spitalin e vjetër të Sistina. FLAKA

Desk
By Desk 1 Dhjetor, 2020 22:02