Edhe kompanitë që kanë larguar punonjës, do të jenë në gjendje të marrin ndihmë prej 14.500 denarë për paga

Desk
By Desk April 29, 2020 21:05

Edhe kompanitë që kanë larguar punonjës, do të jenë në gjendje të marrin ndihmë prej 14.500 denarë për paga

Dy ditë para fillimit, qeveria lehtësoi kushtet që kompanitë duhet të plotësojnë për të aplikuar për minimumin 14.500 denarë për punonjësit e tyre. Ajo dëgjoi kritikat e publikut dhe të biznesit, kështu që ndryshimet u botuan sot në Gazetën Zyrtare. Pas dorëzimit në vend të shtatorit, numri i të punësuarve që do të mirëmbahen deri në korrik, tani kompanitë që pushuan punëtorët do të jenë në gjendje të aplikojnë për ndihmë nga shteti. Dhe ndërmarrjet e vogla dhe mikro mund të zvogëlojnë numrin e të punësuarve me 15 përqind, të mesëm me 10 përqind, dhe të mëdha me 5 përqind, përcjell FLAKA.

“Vendimi i mëparshëm thoshte se punëdhënësi duhet të mbajë numrin e të punësuarve në kohën e aplikimit, për ata për të cilët po aplikon. Ne tani themi që krahasimi është bërë me muajin Mars dhe lejohet një ulje prej 15, 10, 5 përqind në varësi të numrit të të punësuarve. Punëtorët që do të humbasin punën e tyre, ne duhet të jemi realistë dhe të themi se do të ketë nga ata që mund të humbasin punën e tyre, do të ketë nga ata që mund të kenë paga dhe të ardhura më të ulëta. Është e rëndësishme që ne të përpiqemi t’i drejtohemi sistemit dhe t’i kënaqim të gjithë”, tha Angelovska.

Ekspertët dhe sindikatat reaguan menjëherë. Sindikalistët po kërkojnë një takim urgjent me Angelovska, duke e akuzuar atë për mbrojtjen e punëdhënësve.

“Lidhja e Sindikatave të Maqedonisë i “FALENDERON” Ministren e Financave, Zonja Nina Angelovska, e cila mbështet plotësisht dhe zbaton masat e “pronarëve” dhe kontribuon në rritjen e numrit të të papunëve në Republikën e Maqedonisë së Veriut, si një mesazh urimi me këtë rast për 1 maji, Dita Ndërkombëtare e Punës”, reagoi LSM.

Reaguan gjithashtu shoqatat joqeveritare, qytetare dhe sindikatat. Ata kërkojnë përgjegjësi nga Angelovska. Kristina Amepeva nga “Glasen Tekstilec” thotë se vendimi është i turpshëm, dhe pret tërheqjen e Dekretit.

Lehtësimi i dytë në masë është që kompanitë nga sektorët më të prekur, hotelieri, turizëm dhe transport do të jenë në gjendje të aplikojnë për masën tjetër për subvencione prej 50 përqind të kontributeve, pra do të marrin deri në 19.500 denarë. Dhe ka një referim për kthimin e ndihmës. Ato kompani që investojnë në punonjës nuk do të kthejnë ndihmën në pajisje.

Kompanitë për ndihmë duhet të aplikojnë për pagën e prillit deri më 7 maj. FLAKA

Desk
By Desk April 29, 2020 21:05