Ekonomistët paralajmërojnë shkrirjen e kapitalit financiar

Desk
By Desk April 27, 2020 20:54

Ekonomistët paralajmërojnë shkrirjen e kapitalit financiar

A do të humbin vlerën euro dhe dollari si rezultat i krizës nga koronavirusi. Tani paratë janë të shtrenjta sepse janë nën presion nga pandemia me Covid 19 dhe shtetet po kërkojnë hua për të shpëtuar ekonomitë kombëtare. Por disa ekonomistë më pas presin që të humbin vlerën e tyre, gjë që do të çojë në shkrirjen e kursimeve të qytetarëve dhe rezervave valutore të vendit, përcjell FLAKA.

Akademiku Goce Petreski paralajmëroi në një konferencë në Fakultetin Ekonomik se së shpejti do të investohen miliarda dollarë në kanale financiare, dhe investimi jashtëzakonisht shumë i parave do të çonte në një rritje të mprehtë të borxhit global, i cili kishte shpërthyer më parë, dhe vlera dominuese do të binte.

“Zhvlerësimi i vazhdueshëm i monedhave dominuese, dhe ne përdorim monedha mbizotëruese, likuiditet të lartë të financave ndërkombëtare, e gjithë kjo do të rezultojë në shkrirjen e kapitalit financiar, rezervat e këmbimit valutor do të zhvlerësohen shpejt, kursimet e popullatës, fondet e pensioneve. Implikime serioze si për ekonomitë kombëtare ashtu edhe për individët dhe familjet. Këtu është dilema ime se cili është potenciali ynë për menaxhimin e këtyre proceseve, por edhe cili është potenciali ynë i huazimit. Rreth potencialit për përdorim adekuat tregon të kaluarën, dhe është përtej komentit. Ekziston rreziku që kur të ketë një bollëk të likuiditetit financiar, do të ketë një hua të lehtë”, tha Goce Petreski, akademik.

Banka Popullore thotë se denari ka një kurs të këmbimit fiks, dhe rezervat e këmbimit valutor, të cilat janë thelbësore për ruajtjen e stabilitetit të monedhës vendase, janë në një nivel të lartë, dy herë më të lartë se para krizës globale ekonomike në 2008.

“Përveç euros, ku vlera është e qëndrueshme ndaj denarit, pjesa e valutave të tjera të huaja është shumë e vogël si në strukturën e monedhës, ashtu edhe në depozitat dhe kreditë në bilancet e sistemit bankar vendas, si dhe në strukturën e monedhës së borxhit të jashtëm bruto”, thonë nga Banka Popullore.

Normat e interesit në periudhën tjetër do të jenë jashtëzakonisht të ulta, thotë Petreski. Shteti do të jetë në gjendje të marrë hua lehtë, por duhet të jemi të kujdesshëm se si i kthejmë paratë.

Përkundër parashikimeve të këmbimit valutor, çmimi i arit është rritur në mënyrë të vazhdueshme. Sot, ai shitet për rekord 1.600 euro. Kërkesa e arit është rritur për shkak të pasigurisë me krizën e koronës, dhe investitorët e shohin arin si të sigurt në këto kohë krize. Paketat e shpëtimit të nisura nga qeveritë dhe bankat qendrore në të gjithë botën kanë rritur kërkesën për ar. Është gjithashtu një mjet popullor për mbrojtjen ndaj inflacionit. FLAKA

Desk
By Desk April 27, 2020 20:54