Ekspertët: Borxhi publik po rritet shumë më shpejt se GDP

Ekspertët: Borxhi publik po rritet shumë më shpejt se GDP

Dinamika e rritjes së borxhit publik për Maqedoninë është e paqëndrueshme, tha kryetari i ASHAM, Taki Fiti. Një problem i madh është se shteti është joproduktiv. Ai tha se borxhi nuk është i qëndrueshëm edhe në periudhën afatmesme, pasi dinamika e rritjes së prodhimit të brendshëm bruto është më e ulët se rritja e borxhit, përcjell FLAKA.

“Një pjesë e mirë e këtij borxhi është profilizuar dhe ka pasur borxhe në investimet joproduktive. Prandaj, borxhi nuk mund të shlyhet. Qeveria duhet të jetë më e kujdesshme. Qeveria po ankohet se kemi borxhe të mëparshme, por ende vazhdon me çështjen e bonove të thesarit dhe të ngjashme. Por ajo duhet të jetë e efektshme dhe të jetë e kujdesshme”, thotë Fiti.

Ai thotë se deficiti buxhetor duhet të reduktohet vazhdimisht dhe shkurtimi i shpenzimeve të panevojshme.

Banka Botërore ka paralajmëruar për rritjen e borxhit, sepse sipas tyre, deri në fund të vitit, Maqedonia do të arrijë pragun prej 50% të PBB-së.

Nga ana tjetër, Banka Botërore dhe FMN kanë reduktuar parashikimet e rritjes së BPV-së të Bruto Produktit Vendor. Banka Botërore parashikon se ky vit do të përfundojë me 2.5 përqind, ndërsa FMN me 1.6 përqind rritje, krahasuar me parashikimet e qeverisë për rritje prej 3.2 përqind. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 11 Tetor, 2018 21:31

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.