Ekspertët ekonomik: Rritja e pensioneve do ta rrënojë stabilitetin e Fondit

Ekspertët ekonomik: Rritja e pensioneve do ta rrënojë stabilitetin e Fondit

Rritja e pensioneve me 700 denarë, që është më e lartë se rregullimi ligjor me inflacionin, përsëri do të dëmtojë qëndrueshmërinë e fondit të pensioneve dhe në fund të fundit do të shkaktojë një rritje të deficitit të përgjithshëm të buxhetit. Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe ekonomistët e vendit kanë kritikuar politikën e re të qeverisë, e cila ka vendosur të ndajë nga thesari para para zgjedhjeve dhe njoftoi pensione dhe paga më të larta, përcjell FLAKA.

FMN i kujtoi qeverisë që për të përmirësuar standardin e jetesës së qytetarëve duhet të ketë rritje ekonomike dhe reforma strukturore. Sipas llogaritjeve të Financial Think, paga minimale duhet të rritet nëse rritet produktiviteti. Përndryshe do të sjellë një seri të gjërave negative.

Mund të ketë pushime nga puna, por edhe presione të mundshme mbi punëtorët, domethënë manipulim të të drejtave të tyre të punës. Të tilla si puna në fundjavë, ditë të shkurtra pushimi.

Fondi Monetar Ndërkombëtar beson se ngrirja e taksave progresive, rritja e planifikuar e pagave dhe pensionet do të minojë fitimet e bëra deri më tani në politikat fiskale. Për partinë më të madhe opozitare, qeveria nuk ka rritur, por ka ulur pensionistët në mbi 6,000 denarë duke ndryshuar ligjin.

Qeveria do të analizojë konkluzionet e FMN, por ato nuk shqetësohen. Duke pasur parasysh që vendi nuk ka marrëveshje me autoritetet monetare, qeveria nuk ka asnjë detyrim të pranojë kritikat dhe sugjerimet e tyre, por ato janë vetëm këshilluese për të. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 19 Nëntor, 2019 20:56

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.