Ekspertët: Nuk ka bazë për anulimin e referendumit

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 18 Shtator, 2018 20:33

Ekspertët: Nuk ka bazë për anulimin e referendumit

Nëse gjykata kushtetuese ndalon aktivitetet e referendumit, shteti do të hyjë në një krizë të re politike, konsideron një pjesë e ekspertëve ligjorë. Iniciativa që kundërshton vendimin për të thirrur një referendum duhet të refuzohet, sepse Kushtetuta nuk është adresa për vendim, tha profesori universitar Temelko Ristevski, përcjell FLAKA.

“Vendimi i kuvendit për shpalljen e referendumit është akt konkret dhe iniciativa duhet të refuzohet nga Gjykata Kushtetuese. Ajo nuk duhet të angazhohet në një argument pas iniciativës. Ajo vendos për kushtetutshmërinë dhe ligjshmërinë e akteve të përgjithshme, dhe aktet e përgjithshme janë ligjet dhe aktet që vijnë në rregullore nënligjore, dekrete, rregullore, urdhra, udhëzime”, thotë Temelko Ristevski.

Partia “E Majta” me iniciativë ka propozuar ndalimin e referendumit më 30 shtator. Sipas njoftimeve jozyrtare, gjykatësja njohtuese – Elena Gosheva do ta vendos këtë propozim për vendim para kolegëve.

“E Majta” beson se gjatë vendimmarrjes, Kuvendi nuk e respektoi formën ligjore, opsioni konsultativ është i gabuar, por edhe çështja e referendumit që ata e konsiderojnë manipuluese.
“Është një kurth kapriçiozë ose pyetje që është e ndaluar nga ligji ynë, dhe me standardet evropiane, dmth. kodi Venecian i praktikave të mira për referendume dhe ai nuk merr të ashtuquajturin provë trefishe të unitetit që parashikon unitetin e përmbajtjes së aktit dhe procedurën ligjore të zbatimit të rezultateve”, thotë Dimitar Apasiev nga “E Majta”.

Në të kundërt, profesor Ristevski mendon se çështja është e qartë dhe në përputhje me qëllimin – anëtarësimin në BE dhe NATO.

“Nuk ka dilema nëse ky problem zgjidhet, nëse qytetarët deklarohen të jenë anëtarë, duke pranuar marrëveshjen. Rruga e Maqedonisë për anëtarësim do të jetë e hapur, kështu që çështja nuk është manipuluese dhe është në përputhje me qëllimin”, tha Ristevski.

Nëntë gjykatës kushtetues do të vendosin nesër do të pranojnë të vendosin për nismën që “E Majta” paraqiti një muaj më parë. Me 68 vota “për”, më 30 korrik, parlamenti miratoi vendimin për mbajtje të referendumit.

Nëse Gjykata Kushtetuese refuzon mundësinë e ndalimit të referendumit, më 30 shtator, qytetarët që do të shkojnë në votime ku do të përballen me pyetjen “A jeni për anëtarësim në BE dhe NATO duke pranuar marrëveshjen mes Republikës së Maqedonisë dhe Republikës së Greqisë?” FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 18 Shtator, 2018 20:33