Ekspertët: Pas ‘jo’ evropiane qeveria do të udhëheqet nga zhvillimi zgjedhore, jo nga ai ekonomik

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka October 18, 2019 20:50

Ekspertët: Pas ‘jo’ evropiane qeveria do të udhëheqet nga zhvillimi zgjedhore, jo nga ai ekonomik

Ndalimi i investimeve, përqendrimi në politikë në vend të biznesit, intensifikimi i luftës politike, duke marrë parasysh që i viti i ardhshëm është vit zgjedhor, i cili më tej do të ngadalësojë shpenzimet e qeverisë, do të tërhiqte investimet dhe do të vinte në dyshim normën e parashikuar të rritjes, e cila nga ana e saj ajo do të shenjtërohet me standardin e qytetarëve. Ky është qëndrimi i ekspertëve pas “Jo”-së evropian për fillimin e negociatave të pranimit. Ata kërkojnë që Qeveria të udhëhiqet nga një ekonomi zhvillimore, e jo nga një ekonomi zgjedhore, përcjell FLAKA.

“Nuk ka nevojë për një qeveri të drejtuar nga një ekonomi zgjedhore që, me masa populiste, dëshiron të fitojë votat e popullit. Unë jam kundër masave populiste sepse ato nuk japin rezultate në planin afatgjatë”, tha Zoran Ivanovski, profesor universitar.

Rritja e fundit e pagës minimale është një masë e tillë semiotike, shton Ivanovski. Mund të rrisë konsumin, i cili ndikon në rritjen ekonomike, por nuk ka një analizë të saktë se sa do të rritet. Ekziston gjithashtu një rrezik i rritjes së papunësisë, pasi disa pushime nga puna dhe stimuj që të rinjtë që në vend se në fakultet të gjejnë një listën e të papunëve për të kërkuar punë.

Kjo është arsyeja pse duhet kërkon këshilla të biznesit kur bëni ligje, shton ai.

“Asnjë ligj nuk jep analizë ekonomike. Është e çuditshme të flasim për implikimet fiskale vetëm për buxhetin. Por kush është i interesuar për këtë? Ajo që i intereson qytetarët dhe bizneset është ajo që do të marrin, çfarë efektesh do të ketë një masë e tillë mbi ta”?, shton Ivanovski.

Data do të ishte një nxitje shtesë për investitorët, vendas dhe të huaj, për të investuar ose zgjeruar biznesin e tyre. Tani do të ketë përsëri pasiguri, gjë frikëson investitorët për të investuat te ne. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka October 18, 2019 20:50