Ekspertët presin një krizë ekonomike që ne nuk kemi pasur që nga pavarësia

Ekspertët presin një krizë ekonomike që ne nuk kemi pasur që nga pavarësia

Ekspertët dhe bizneset në vend kritikojnë qeverinë për ritmin e saj të ngadaltë dhe masat e buta ekonomike. Ata kërkojnë një përgjigje të menjëhershme në mënyrë që ekonomia të mos shembet. Instituti i FINANCAVE THINK është i qartë dhe thotë se pret një krizë ekonomike që nuk kemi pasur që nga pavarësia. Ata e krahasojnë atë me shpërbërjen e ish Jugosllavisë në vitin 1992, kur PBB-ja ra 13.2 përqind, dhe ajo e konfliktit të vitit 2001, kur u vërejt rënia më e madhe tremujore prej 12.7 përqind, përcjell FLAKA.

“Reagimi i autoriteteve ekonomike është i nevojshëm urgjentisht, pasi përveç shënjestrimit të tij të duhur, afati i tij është gjithashtu i rëndësishëm. Prandaj, shumica e projekt-masave që qarkullojnë në diskursin publik duhet të miratohen pa vonesë si masa zyrtare të qeverisë”, thotë Petreski nag Finance Think.

Serbia, Kroacia, Sllovenia, Mali i Zi, Greqia, Bullgaria janë përgjigjur me një seri masash për të akomoduar qytetarë dhe kompani.

Shtyrja e huave për qytetarët dhe ekonomia, shtyrja e shpenzimeve të përgjithshme, ndihma për punëtorët pa punë dhe pensionistët dhe punonjësit socialë me të ardhura të ulëta, shtyrja e taksave të korporatave, injeksione të rënda të miliarda eurove për kompanitë – gjithçka është vetëm një pjesë e masave ekonomike që ata kanë miratuar tashmë, dhe disa tashmë janë duke u miratuar në parlamentet e vendeve të rajonit për të trajtuar dëmet nga Kovid 19.

Qeveria e Maqedonisë deri më tani ka miratuar masat e mëposhtme: 5.7 milion euro kredi të favorshme për ndërmarrjet ose mesatarisht 10,000 euro për 570 kompani, duke subvencionuar 50 përqind të kontributeve për sektorët më të prekur, turizmin, hoetelerinë, transportin, kompanitë e prekura nuk do të paguajnë taksë paraprakisht mbi fitimin për tre muaj, do të ketë zbritje të taksës mbi të ardhurat personale për kompanitë e prekura. Ekzekutimi është ndalur edhe nga DAP nuk do të publikojë një listë të debitorëve.Qeveria ka njoftuar një hua për 600 milion euro për të ndihmuar buxhetin dhe ekonominë. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 26 Mars, 2020 21:11

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.