EMA paralajmëron për efektet anësore serioze të klorokinës

Desk
By Desk April 23, 2020 22:59

EMA paralajmëron për efektet anësore serioze të klorokinës

Ilaçi antimalarje, klorokina dhe një prej derivateve të saj, e promovuar në mënyrë të veçantë nga presidenti amerikan, Donald Trump dhe nga një mjek francez, si barna kundër koronavirusit të ri, kanë efekte anësore serioze, paralajmëroi sot Agjensia Europiane e Barnave (EMA).

Efektet e dobishme të klorokinës dhe hidroksiklorokinës nuk janë paraqitur ende”, thekson EMA.

“Studimet e fundit kanë raportuar probleme serioze dhe, në disa raste, fatale, probleme të rrahjeve të zemrës nga klorokina dhe hidroksiklorokina, veçanërisht të marra në doza të larta ose në kombinim me azitromicinën”, vazhdon EMA në një njoftim për shtyp .

Këto trajtime gjithashtu ka të ngjarë të shkaktojnë probleme të mëlçisë dhe veshkave, dëmtim të qelizave nervore që mund të shkaktojnë konfiskime dhe hipoglicemi, paralajmëron agjensia.

Sipas EMA-s, të dhënat nga studimet klinike të këtyre trajtimeve janë ende shumë të kufizuara dhe jogjithëpërfshirëse dhe efektet e dobishme të këtyre barnave në sëmundjen COVID-19 nuk janë treguar.

Desk
By Desk April 23, 2020 22:59