Erdhi koha e kthimit të kredive pa interes nga Banka e Zhvillimit

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 29 Qershor, 2022 21:39

Erdhi koha e kthimit të kredive pa interes nga Banka e Zhvillimit

Kompanitë e vogla që përdorën kredi pa interes nga Banka e Zhvillimit për t’i ndihmuar të kapërcejnë problemet e shkaktuara nga kriza Covid, do të duhet të fillojnë t’i shlyejnë ato deri në fund të korrikut, përcjeell FLAKA.

Biznesmenët që kanë shfrytëzuar këto kredi pa interes, nga dy linjat e kreditit Covid, kanë dëshmuar për Factor se këto mjete duhet të ishin shlyer fillimisht nga fundi i korrikut të vitit të kaluar, por qeveria vendosi të miratojë një periudhë tjetër grejs njëvjeçare, pasi në atë periudha kriza nga korona u zgjat dhe kompanitë në përgjithësi nuk kishin shumë punë, kështu që shlyerja e kredive mund t’u shkaktonte atyre probleme financiare shtesë.

Prandaj, u mor vendimi, në varësi të mundësive të ndërmarrjeve të vogla, që të zgjedhin nëse do të fillojnë shlyerjen e kredive nga korriku i vitit të kaluar, natyrisht nëse kanë kushtet financiare, apo nëse duan të bëjnë kërkesë në Bankën Zhvillimore që të zgjatet një vit, me pagesë duke filluar nga korriku i këtij viti.

Disa nga kompanitë nuk kanë paraqitur kërkesa për vazhdim dhe kanë filluar pagesën e tyre në korrik të vitit të kaluar, por disa kanë vendosur të presin kohë më të mira dhe të fillojnë shlyerjen në korrik 2022.

“Por kush e priste që kriza e papërfunduar e koronës do ta godiste biznesin e vogël me një krizë edhe më të fortë, energjitike, e cila shkaktoi inflacion të tmerrshëm dhe na solli probleme edhe më të mëdha”, thonë disa nga biznesmenët e vegjël.

Një parukiere nga Shkupi është goditur shumë nga kriza e koronës dhe, siç thotë ajo, ka vendosur të marrë një kredi pa interes nga Banka Zhvillimore, për të kapërcyer periudhën e tmerrshme.

“Gjatë koronës, njerëzit ishin të frikësuar dhe pothuajse të gjithë e bënin sa më rrallë të shkonin në parukeri. Edhe klientët e rregullt reduktuan ardhjet. Për t’i mbijetuar asaj periudhe, mora një kredi pa interes, të cilën duhej ta shlyeja në korrik të vitit të kaluar. Por situata atëherë nuk u përmirësua fare, prandaj u gëzova shumë kur Qeveria mori një vendim dhe na njoftuan se kush të dojë do të mund ta zgjasë fillimin e shlyerjes edhe për një vit”, tha kjo biznesmene e re.

Por koha kaloi shpejt dhe ajo sapo filloi të ngrihej në këmbë, e goditur nga kriza energjetike dhe inflacioni i lartë, thotë se faturat për çdo gjë janë rritur në mënyrë drastike dhe nuk mund t’i rris çmimet për klientët, sepse do t’u kushtojë shtrenjtë dhe nuk do të vijnë më, kështu që mund të ulet sërish biznesi.

“Prandaj tani nuk e kam idenë se si do ta shlyej kredinë. Më duhet të filloj shlyerjen më 27 korrik dhe duhet të paguaj rreth 23 mijë denarë, për tre muaj, sepse kështu është dakorduar pagesa, çdo tremujor. Si dhe ku do t’i gjej ato para, nuk e kuptoj. Unë besoj shumë se qeveria do të marrë një vendim për të vonuar menjëherë shlyerjen”, tha biznesmenja.

Nga Banka Zhvillimore thonë se nëse do të ketë një zgjatje të re të shlyerjes, vendimin duhet ta marrë Qeveria, përmes së cilës sigurohen mjetet, kurse kreditë të bëhen përmes Bankës Zhvillimore. Ata theksojnë se vitin e kaluar qeveria vendosi të zgjasë shlyerjen, për shkak të zgjatjes së krizës së COVID-19 dhe Banka për Zhvillim e kuptoi këtë dhe u dha mundësi kompanive të zgjedhin nëse duan të fillojnë shlyerjen, apo të bëjnë kërkesë për një zgjatje të re.

Ata sqarojnë se më së shpeshti kërkesa për vazhdim vjen nga odat në të cilat janë anëtare kompanitë. Odat pastaj ia dërgojnë ato kërkesa Kryeministrit, Zëvendëskryeministrit për Çështje Ekonomike, Ministrave të Ekonomisë dhe Financave, gjegjësisht Qeverisë. Nëse vlerëson se për shkak të krizës energjetike ka nevojë të shtyhet edhe për një periudhë tjetër, dhe nëse merr një vendim të tillë, Banka Zhvillimore do ta zbatojë menjëherë.

Ata thonë gjithashtu se deri më tani nuk kanë marrë kërkesë nga asnjë odë ekonomike për të zgjatur shlyerjen e kredive. Prandaj sugjerimi i tyre është që kompanitë e vogla që kanë probleme me shlyerjen që duhet të fillojë, ta drejtojnë këtë në njërën nga dhomat në të cilën janë anëtare dhe të kërkojnë vazhdimin e më pas kërkesën ta përcjellin në Qeveri.

Sipas Bankës së Zhvillimit, dhënia e kredive pa interes përmes linjave COVID ka rezultuar e suksesshme dhe shumë prej kompanive tashmë kanë filluar pagesën, e disa edhe para kohe, kur bizneset e tyre u rikuperuan nga kriza e Covid-it dhe u likuiduan asetet.

Ata që kanë filluar dhe kanë pasur probleme me pagesën, Banka Zhvillimore i toleron për një kohë, edhe nëse vonohen më shumë se 90 ditë.

“Tani kemi marrë vendim që të mos ekzekutohen as ata që kanë vonesë mbi 90 ditë, por vetëm nëse është një kompani e gjallë, e cila vazhdon të operojë në treg”, sqaroi Banka.

Mirëpo, disa nga biznesmenët që morën kredi pa interes, edhe pse të paktë në numër, u përpoqën të shmangnin pagesën me “bakshish”, duke mbyllur apo falimentuar kompanitë. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 29 Qershor, 2022 21:39