Është shpallur qyteti më i ndotur në botë, mësoni më shum se cili është ai?

Linda Limani
Publikuar nga Linda Limani 2 Nëntor, 2021 12:17

Është shpallur qyteti më i ndotur në botë, mësoni më shum se cili është ai?

Kryeqyteti i provincës u shpall të hënën qyteti më i ndotur në botë, duke e lënë shumë pas rivalin e tij tradicional Nju Delhi: indeksi zyrtar i cilësisë së ajrit (AQI) i Lahore u raportua në 289 (sipas mesatares midis orës 09:00 dhe 17:00) dhe ndërkombëtar. Organet monitoruese e vlerësuan rezultatin në 397. Nju Delhi qëndronte në më pak se gjysmën e nivelit të ndotjes së Lahore, me 187. Zonat individuale të Lahore dolën më keq, me Kot Lakhpat (zona industriale) që kalon mbi 500, Fatehgarh strehon shumicën e industrisë së shkrirjes së çelikut afër 400 dhe zona relativisht të gjelbra si Raiwind në 403 AQI. “Në 397 AQI, [ose grimcat (PM) 2.5], përqendrimi i ndotjes është 34.8 herë më i lartë se vlera vjetore e cilësisë së ajrit të përcaktuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë. Kjo është, ajo që ambientalistët e quajnë, e rrezikshme që të bëhet ‘jashtëzakonisht e rrezikshme’ në pika individuale,” shpjegon Abdul Rauf, që përfaqëson një organizatë që punon për cilësinë e ajrit të qytetit.

Pulmologu këshillon njerëzit që të mbajnë maska ​​gjatë daljes “Ajo që e bën çështjen të rrezikshme është se nuk ishte smog të hënën, ishte ndotje e pastër”, pohon një zyrtar i departamentit të mjedisit. Smogu ndodh kur tymi përzihet me mjegullën. Të hënën, niveli i lagështisë në qytet ishte 60 për qind – dhe një nivel i tillë nuk krijon mjegull. Mjegulla e së hënës nuk shkaktoi acarim të syve, gjë që vërteton gjithashtu se nuk ishte smog. Kjo do të thotë se kjo mjegull ishte ndotje e pastër. “Së dyti, dhe ajo që është jashtëzakonisht shqetësuese është fakti që është thjesht vendas. Vendi ende po përjeton erëra perëndimore, që do të thotë se era po rrjedh drejt Indisë dhe ndotja nga ajo anë e kufirit ende nuk e ka pushtuar Pakistanin. Sapo era të ndryshojë drejtimin e saj dhe të mbartë ndotjen indiane (kryesisht tymin që buron nga djegia e kashtës) në Pakistan, situata këtu sigurisht që do të përkeqësohej”, thotë zyrtari. Shumë pak mund të bëjë departamenti për të kontrolluar situatën, përveç trajtimit të “pikave të nxehta” të ndotjes, vijon zyrtari. Zonat industriale dhe funksionimi i tyre tani janë nën mikroskop. Departamenti ka udhëzuar tashmë forcat e tij në terren që të përqendrohen në operacionet industriale, veçanërisht gjatë natës. Normalisht, industria, veçanërisht në Lahore veriore, përdor lëndë djegëse nën standarde dhe shumë ndotëse gjatë natës, thotë ai.

As parashikimi i Meteorologjisë nuk jep lehtësim, pasi parashikon mot të thatë për 48 orët e ardhshme dhe nuk do të ketë reshje shiu (pastrues atmosferik) gjatë ditëve në vijim. Të hënën, shpejtësia e erës, e cila normalisht mbart ndotjen, ishte vetëm deri në pesë nyje, duke lënë ndotës të pezulluar në ajrin e Lahores. Një zyrtar i Met tha se temperaturat dhe mjegulla do të mbajnë të njëjtin model për 24 orët e ardhshme. Dr Nadeem Ahmad, një mjek pulmonolog, këshillon njerëzit të mbajnë maska ​​ndërsa dalin nga shtëpia. Edhe shtëpitë kanë nevojë për pastrues ajri tani, sepse grimcat e imëta mund të pushtojnë mushkëritë dhe madje edhe gjakun, e lëre më dhomat. Njerëzit me kushte para-ekzistuese (si astma) duhet të shmangin daljen dhe të shpëtojnë nga kjo ndotje sa më shumë që të munden, paralajmëron ai.

Linda Limani
Publikuar nga Linda Limani 2 Nëntor, 2021 12:17

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare