Ferma e parë me erë në det të hapur u hap në Francë

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 23 Nëntor, 2022 20:35

Ferma e parë me erë në det të hapur u hap në Francë

Franca vuri sot në funksion fermën e parë komerciale të erës në det të hapur, në brigjet e Brittany në Atlantik, me një kapacitet total prodhimi prej 480 megavat energji elektrike.

Ferma me erë pranë qytetit port të Saint-Nazaire ka 80 turbina dhe do të sigurojë energji të pastër ekuivalente me konsumin vjetor të energjisë elektrike të afërsisht 400,000 familjeve, ose një të pestën e konsumit të energjisë elektrike në departamentin Loire-Atlantique në Francën veriperëndimore.

Bashkëpronarët e projektit janë kompania franceze e energjisë EDF Renewables, kompania EIH Sarl, një degë e kompanisë kanadeze të energjisë Enbridge dhe kompania globale e menaxhimit të investimeve CPP Investments.

Enbridge është më i njohur për rrjetin e tubacioneve të naftës në Amerikën e Veriut që operon, dhe është gjithashtu partner në tre projekte të tjera franceze të fermave të erës që janë aktualisht në ndërtim.

Projekti i fermës së erës në brigjet e Saint-Nazaire ka qenë në punë për 10 vjet. Në shtator, presidenti Emmanuel Macron vizitoi vendin dhe premtoi të shkurtojë burokracinë për të përgjysmuar kohën që duhet për të nisur projektet e energjisë së rinovueshme në Francë.

Këtë vit, Macron shprehu dëshirën e tij që Franca të ketë rreth 50 ferma me erë në det të hapur deri në vitin 2050.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 23 Nëntor, 2022 20:35

07
Dhj
Petrit Pollozhani nga Lëvizja BESA i ftuar në emisionin e sontëm “Magazina Ekonomike”, mes tjerash...
07
Dhj
Anëtari i Bordit Ekzekutiv të LSDM-së, Andrej Petrov, ka theksuar se zgjedhje të parakohshme parlamentare...
07
Dhj
Derisa e kremtojmë 30-vjetorin e Misionit, ju po përgatiteni ta merrni funksionin kryesues me OSBE-në. Vallë...
07
Dhj
Duke përjashtuar Shqipërinë si vendi me shumën qesharake të pensionit, Maqedonia bën pjesë në grupin...