Filipçe: Kapaciteti shtesë prej 400 testeve do të zvogëlojë kohën e pritjes për testime

Desk
By Desk October 27, 2020 22:08

Filipçe: Kapaciteti shtesë prej 400 testeve do të zvogëlojë kohën e pritjes për testime

Askujt nuk i është mohuar e drejta për t’u paraqitur në spital në ndonjë qytet dhe të shtrohet, jo vetëm në Klinikën e Sëmundjeve Infektive, kudo ka reparte infektive. Ne kemi rritur kapacitetet sipas planit tonë, për rishpërndarjen e kapaciteteve të internistëve dhe departamenteve të brendshme dhe kudo në vend përveç Strugës dhe Kumanovës, ka vende të lira.

Këtë e deklaroi Ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe sonte në “Top Tema” në Tv Telma. Sipas tij, askujt nuk i është mohuar e drejta dhe nëse ka nevojë për shkak të simptomave, një test në një spital është bërë shpejt.

“Është e vërtetë që sistemi është i mbingarkuar sidomos tani me këtë goditje dhe në përputhje me rrethanat u siguruan kushte shtesë. 150 termine shtesë u siguruan në ISHP, dhe deri në 250 kolegë planifikuan që ata të mund të siguronin dhe që filluan të punojnë sot. Ka 100 termine shtesë në CJZ, atje kemi dërguar një mikrobiolog tjetër i cili tani do të punojë në turnin e dytë për të bërë praktikisht dy herë më shumë teste sesa ishte deri më sot. Dhe ai ishte në gjendje të punonte me një laborator të veçantë punk në spitalin në Kozle dhe do të ketë 100 analiza. Mendoj se mjafton dhe kjo pritje do të zvogëlohet”, tha Filipçe.

Në lidhje me vërejtjet që qytetarët duhet të udhëtojnë nga një qytet në tjetrin, nga njëri në tjetrin në komunën e Shkupit, për t’u testuar, për shkak të panikut, por edhe për shkak të pamundësisë për shkak të situatës ekonomike për t’u testuar në klinikat private, sipas Filipçes, njerëzit për testim nuk duhet të të dërgohen larg nga një vend në tjetrin dhe se nuk ka vend për panik, sepse me kapacitetin shtesë për 400 teste pritja do të zvogëlohet.

“Kushdo që ka nevojë për shërbim shëndetësor dhe testim mund të telefonojë në spitalin dhe qendrën shëndetësore më të afërt. Spitalet komunikojnë çdo ditë me njëri-tjetrin dhe me përfaqësuesit e Ministrisë. Ne e dimë saktësisht çdo mëngjes dhe gjatë ditës çdo ditë se ku dhe si janë mbushur objektet spitalore dhe çfarë lloji të pacientëve për sa i përket pamjes klinike që shfaqen në to. Dhe ne e dimë saktësisht se cili nga pacientët duhet të shkojë në vendet ku ka mbështetje të frymëmarrjes, dhe cili me një formë më të butë mund të qëndrojë në spital dhe të presë për atë test, sepse nuk ka urgjencë. Kështu që askujt nuk i mohohet e drejta për t’u testuar shpejt nëse ka një tregues të duhur të tij. Sidoqoftë, kjo pritje dhe kjo lëvizje nëpër qytete me këtë kapacitet shtesë prej 400 testeve tani do të zbutet dhe kjo shumë shpejt, së bashku me presionin në repartet e spitalit sepse një numër shtesë i shtretërve janë shtuar”, tha Filipçe.

Lidhur me triagjin, pra pranimin e pacientëve, ai shpjegon se sistemi është vendosur të bëhet në dy vende në Qendrën Klinike të Klinikës Pulmonologjike të Klinikës së Sëmundjeve Infektive, dhe në Spitalin e Përgjithshëm të Qytetit “8 Shtatori”, në Qendrën e Urgjencës. për pranimin e pacientëve me Covid, ai gjithmonë thotë, pacientët duhet së pari të kontaktojnë mjekët amë të cilët janë të koordinuar nga katër mjekë specialistë – infektologë të moshuar që nuk janë në detyrë. Është e qartë se ku referohen pacientët pas konsultës me mjekët amë, por personat që do të vazhdojnë të shkojnë në klinika nuk kthehen por ekzaminojnë mjekët në spitale.

Ai shprehu keqardhje që Qendrat Covid nuk kanë arritur t’i bëjnë deri më tani, dhe e gjithë procedura për spitalet modulare është vonë, siç tha ai për shkak të refuzimit të Zëvendës Ministrit të Financave të atëhershme për të nënshkruar huanë nga BB e cila ishte një ambulancë për sistemin shëndetësor jo vetëm në vendin tonë, por për mbi 100 vende të botës për të forcuar kapacitetin e tyre për të përmbushur valën e vjeshtës. FLAKA

 

Desk
By Desk October 27, 2020 22:08