Flora dhe fauna në rrezik, shqetësues niveli i ujit në liqenin e Ohrit

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 23, 2020 19:29

Flora dhe fauna në rrezik, shqetësues niveli i ujit në liqenin e Ohrit

Aktualisht ai ka arritur në 7cm pranë lartësisë minimale të lejuar. Luhatja e nivelit shkakton ndryshime drastike negative në florën dhe faunën endemike.

Ambientalistët thonë se nuk duhet të përfitohet nga shkatërrimi i burimeve të vlefshme ujore dhe se liqeni më i madh natyral me dekada përdoret si akumulim. Komuniteti shkencor paralajmëron një katastrofë ekologjike.


“Ne, si shkencë, vazhdimisht mbështesim që një organizatë që prodhon energji elektrike nuk mund të menaxhojë një liqen, sistemi rregullues i cili lejon në një moment të caktuar një rënie të madhe të nivelit të liqenit dhe kështu përkeqëson situatën në rajonet buzë bregut.”,- tha Zoran Spirkoski nga Instituti Hidrobiologjik.

Situatë alarmante në Prespë, humbje e madhe e ujërave në dy muajt e fundit

Situata në anën tjetër të Galiçicës, në Prespën fqinje, është shumë më alarmante. Për shkak të periudhave të gjata të thata ka një humbje të madhe të ujit, veçanërisht në dy muajt e fundit.

“Republika e Greqisë, Shqipërisë dhe Maqedonisë duhet të ndërmarrin hapa seriozë për të kapërcyer situatën në ujërat e liqenit të Prespës. Komponentët e bilancit ujor duhet të analizohen seriozisht. Reshjet, rrjedhjet, ujitjet dhe përdorimi i ujit luajnë një rol në të gjithë historinë.”,- theksoi shefi i Departamentit të Mjedisit në Resnjë, Ajman Al Maala.

ELEM: Rënia e nivelit, shkak i pastrimit të Drinit të Zi

Nga ELEM thonë se ulja e nivelit të liqenit të Ohrit është për shkak të pastrimit të shtratit të Drinit të Zi.

“Shkarkimi i madh i ujit në periudhën e kaluar është ndërmarrë për të hequr më shumë se 10,000 m3 sedimente në grykën e lumit Drini i Zi, i cili është pjesë e projektit të UNDP të miratuar nga Ministria e Mjedisit dhe Komuna e Strugës”,- thuhet nga ELEM.

Situata e dy liqeneve natyrore po monitorohet nga afër nga Instituti Hidrobiologjik në Ohër.

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 23, 2020 19:29