FMN: Luftimi i korrupsionit mund t`i gjenerojë botës 1 trilion dollarë

Desk
By Desk 4 Prill, 2019 19:43

FMN: Luftimi i korrupsionit mund t`i gjenerojë botës 1 trilion dollarë

Frenimi i korrupsionit mund të gjenerojë çdo vit rreth 1 trilionë dollarë në të ardhurat nga tatimi në mbarë botën, thuhet në një hulumtim të Fondit Monetar Ndërkombëtar.

Përveç rritjes së të hyrave të qeverisë, luftimi i korrupsionit, gjithashtu mund të ndikojë në ngritjen e rezultateve në mesin e nxënësve të shkollave publike, thuhet në raport.

“Më pak korrupsion nënkupton humbje më të vogël të të ardhurave dhe një kualitet më të lartë në infrastrukturë dhe edukim. Frenimi i korrupsionit gjithashtu përmirëson besimin e përgjithshëm publik ndaj qeverisë”, konkludon hulumtimi i FMN-së.

Studimet e mëparshme treguan se industritë siç janë minierat dhe ato të naftës janë pika të nxehta për korrupsion, sikurse edhe prokurimi dhe administrimi i ndërmarrjeve shtetërore, transmeton REL.

Fondi Monetar përqëndrohet në transparencën dhe mbikëqyrjen si elementë kryesorë në frenimin e korrupsionit në këto fusha.

“Ajo që na habiti është se efekti i transparencës është shumë më i fortë në vendet që kanë një media të lirë ose një shoqëri civile të fuqishme”, tha Paolo Mauro, zëvendës drejtor në Fondin Monetar Ndërkombëtar, Departamenti i Çështjeve Fiskale.

Ndër rekomandimet e tjera për të frenuar korrupsionin, Fondi bën thirrje për profesionalizimin e shërbimit civil, duke përfshirë punësimin në bazë të meritave, si dhe nevojën për rregulla të thjeshta tatimore.

Raporti rekomandon teknologji që mund të luftojë korrupsionin. Për shembull, zbatimi i prokurimit online shihet si mënyrë më e lirë dhe e shpejtë e luftës kundër korrupsionit.

Desk
By Desk 4 Prill, 2019 19:43