Franca kërkon luftë serioze kundër korrupsionit për perspektivën evropiane

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 14 Dhjetor, 2019 21:13

Franca kërkon luftë serioze kundër korrupsionit për perspektivën evropiane

Lufta kundër korrupsionit duhet të jetë efektive nëse Maqedonia me të vërtetë dëshiron një datë për bisedimet e pranimit në BE. Liljana Tangi, deputetja e parë franceze me origjinë maqedonase dhe një bashkëpunëtore e ngushtë e Macron për TV 24, thotë se Bashkimit i duhet një vend i qëndrueshëm – për momentin ka një nivel të lartë kujdes dhe frikë nga investimet për shkak të situatës së rëndë të korrupsionit, përcjell FLAKA.

“Nëse doni të zhvilloni infrastrukturën dhe nëse doni që kompanitë franceze të investojnë – ju duhet të bëni një situatë të favorshme. Por nëse situata është aq e rëndë me korrupsionin si tani, është normale të keni një nivel të lartë kujdesi. Duhet të respektohen dhe zbatohen vlerat evropiane. Reformat janë të nevojshme më shumë se kurrë më parë, në mënyrë që vendet perëndimore të mund të investojnë në Ballkan dhe jo të hezitojnë”, deklaron Liljana Tangi, Zëvendës Presidente e Komisionit për Punë të Jashtme dhe Çështje Evropiane në Parlamentin Francez.

Reforma efektive duhet të zbatohen në mënyrë që të mos ketë migracion. Për momentin jo vetëm zyrtari i Parisit, por edhe vendet e tjera anëtare janë të vetëdijshëm – që metodologjia e tanishme e zgjerimit nuk është e mirë dhe po shkakton probleme të mëtejshme, thotë Emmanuel Macron. Presidenti francez, i cili po përgatitet për zgjedhjet e marsit, është i vetëdijshëm se qytetarët e tij kanë frikë nga zgjerimi i Unionit.

“Ekziston një rrezik që konservatorët dhe nacionalistët në Francë mund të përdorin procesin e zgjerimit për të fituar pikë gjatë zgjedhjeve lokale të marsit. Kjo është arsyeja pse qeveria franceze po përpiqet të bëjë çmos për të mos ndikuar në politikë. Sidoqoftë, fakti është që qytetarët – ata që nuk e njohin mirë situatën në Ballkan – mendojnë se integrimi do të ndodhë menjëherë, edhe pse procesi është i gjatë. Kështu që ne duhet të jemi të kujdesshëm dhe të mos i dorëzohemi argumenteve të ekstremistëve gjatë gjithë kohës duke u përpjekur të shfrytëzojmë idenë – që nëse Evropa zgjerohet do të ketë edhe më shumë migracion”.

Sidoqoftë, Liljana hapur punon në favor të integrimit të Maqedonisë në Bashkimin Evropian – ajo thotë se dëshiron që parlamentarët francezë të zhvillojnë bashkëpunimin me Maqedoninë dhe ta përfshijnë atë në procesin e Berlinit. Ekziston një ide për të patur një konferencë midis parlamentarëve nga të gjitha vendet anëtare të BE-së gjatë Samitit të ardhshëm të Procesit të Berlinit në Sofje ose Shkup.

Sipas Liljana, nuk ka asnjë garanci që në Këshillin e ardhshëm Evropian në 26 dhe 27 Mars, Maqedonia të marrë dritën e gjelbër për një datë me BE.

Përndryshe, përfundimet e Samitit të Tetorit ishin që Këshilli Evropian do të kthehej në çështjen e zgjerimit përpara Samitit të Ballkanit Perëndimor në maj në Zagreb. FLAKA

BURIMI: TV 24

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 14 Dhjetor, 2019 21:13

ETC FESTON