Gjërat më të vjetra në Tokë që jetojnë ende

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 29 Nëntor, 2023 20:15

Gjërat më të vjetra në Tokë që jetojnë ende

Kur mendojmë për jetëgjatësinë në Tokë, ne priremi të kemi njerëzit si referencë. Por e vërteta është se ne nuk jemi krijesa jetëgjatë . Në fakt, edhe gjitarët e tjerë na tejkalojnë me qindra vjet.

Breshkat gjigante – Breshkat gjigante janë një nga kafshët më të vjetra të gjalla në botë. Që nga viti 2022, breshka gjigante më e vjetër që jeton aktualisht është një breshkë gjigante e Seychelles me emrin Jonathan dhe është 190 vjeç. Jonathan, megjithatë, nuk është breshka gjigante më e vjetër që ka jetuar ndonjëherë. Një breshkë gjigante e quajtur Adwaita, nga Kalkuta, Indi, besohet të ketë jetuar për rreth 250 vjet. Pse jetojnë kaq gjatë? Gjenetika. Këto kafshë kanë gjene që shtypin sëmundjet, forcojnë imunitetin dhe riparojnë ADN-në.

Image

Balenë me kokë -Balenat me kokë të harkuar jetojnë në ujërat e ftohta të Arktikut. Gjitari më i vjetër i regjistruar ndonjëherë mund të rritet deri në 18 metra i gjatë. Shembulli më i vjetër, i konfirmuar nga biologët, ishte rreth 211vjeç. Për shkak të mjedisit të tyre, balenat e kokës kanë metabolizëm shumë të ngadaltë, gjë që rrit jetëgjatësinë e tyre.

Welwitschia mirabilis – Kjo bimë mund të gjendet në shkretëtirën Namib, në Afrikën Jugore. Këto mund të jetojnë diku nga rreth 400 deri në 1500 vjet. Ato jetojnë të izoluara në shkretëtirën e thatë dhe janë pothuajse fosile të gjalla. Ato përdorin rrënjët e tyre të gjata për të mbledhur ujë nga toka.

Image

Pisha Bristlecone -Pishat Bristlecone mund të gjenden në Malet e Bardha të Qarkut Inyo në Kaliforni. Ata janë jashtëzakonisht elastikë dhe mund të jetojnë me shekuj. Një nga këto ekzemplarë, i njohur si Methuselah, është mbi 4850 vjeç dhe është një nga pemët më të vjetra në botë.

Image

Kërpudhat Armillaria solidipes – Në vitin 2001, shkencëtarët zbuluan se këto kërpudha të mëdha ishin midis 2000 dhe 8500 vjet të vjetra. Armillaria solidipes, e quajtur në gjuhën e folur “Kërpudhat Humongous”, mund të gjenden në Malet Blu të Oregonit.

Image

Bari i detit mesdhetar – Bari i detit në Mesdhe është vërtet shumë i vjetër. Besohet të ketë një moshë të vlerësuar midis 80,000 dhe 200,000 vjet. Përveç të qenit bima më e vjetër, ky bar mund të jetë edhe qenia më e vjetër që jeton vazhdimisht në Tokë.

Image
Redaksia
Publikuar nga Redaksia 29 Nëntor, 2023 20:15

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare