Gjithnjë e më shumë gra të reja po preken nga kanceri i gjirit

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 14 Mars, 2023 21:03

Gjithnjë e më shumë gra të reja po preken nga kanceri i gjirit

Kufiri i moshës së grave që preken nga kanceri i gjirit është në rënie. Kjo sëmundje po bëhet gjithnjë e më e shpeshtë, tregon përvoja shumëvjeçare e mjekut Pavle Spasenoski, i cili edhe në ditët e pensionit del vullnetar në ndihmë të pacientëve. Ai thotë se kohët stresuese bëjnë ndikimin e tyre, por kanceri mund të kurohet nëse kapet herët, përcjell FLAKA.

“Vëzhgimet e mia të deritanishme, të cilat i kam kryer në këtë ambulancë, janë pak dërrmuese, sepse nëse them se malinjiteti konstatohet në 50% të të ekzaminuarve. Është një fatkeqësi. Dikur kanceri i gjirit ishte në moshë më të madhe, tani ka ardhur shumë poshtë, nën 30 vjeç, janë zbulimet e mia të malinjitetit. Që do të thotë se më e sakta është t’i kontrollosh ato. Të rinjtë duhet të kontrollohen me eko një herë në vit, e pas moshës 30 vjeçare dy herë në vit”, tha mjeku Pavle Spasenoski, subspecialist në radiodiagnostikë gjinekologjike.

Në ambulancën e Shoqatës së Pensionistëve në Tetovë, mjeku Spasenoski sot në bashkëpunim me organizatën komunale të Kryqit të Kuq, me rastin e Javës së luftës kundër kancerit ka kryer ekzaminime.

Në mesin e personave që kanë ardhur për ekzaminim ka qenë edhe tetovarja Sunca Kostoska. Ajo thotë se mes miqve të saj flitet rrallë që duhet të shkosh rregullisht për kontrolle, por e vështirëson edhe fakti që duhet të presësh gjatë për një termin nëpër spitale.

“Epo, kujdesi shëndetësor është i vështirë tani. Ju nuk mund të merrni një kthesë, nuk mund të merrni as një referim. Duhet të presësh. Dhe tani më vjen shumë mirë dhe më vjen mirë që është falas dhe duhet të vijnë të gjithë”, tha Sunca Kostoska.

Në vitet e fundit, mbi 1200 gra në vend janë diagnostikuar me kancer gjiri çdo vit. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 14 Mars, 2023 21:03