Gjysma e biznesmenëve në vend mendojnë se tenderët manipulohen

Desk
By Desk 13 Janar, 2021 21:24

Gjysma e biznesmenëve në vend mendojnë se tenderët manipulohen

Deri në një miliard euro në vit para buxhetore shpenzohen nga shteti për prokurimin publik, por për shkak të kritereve që vendos në tenderë, ajo që merr nuk është gjithmonë më e mira, pretendon analisti German Filkov nga Qendra për Komunikime Civile, përcjell FLAKA.

Arsyeja për këtë është se për institucionet shtetërore, kriteri kryesor zakonisht është çmimi i ulët. Në shumë raste, kjo është në kurriz të cilësisë, thotë Filkov.

Kërkimet nga Qendra për Komunikime Civile tregojnë se një nga problemet më të mëdha në prokurimin publik është konkurrenca e ulët. Deri në një të tretën e tenderëve kanë vetëm një ofertë. Kompanitë janë të demotivuara për të marrë pjesë në tenderë, sepse gjysma e biznesmenëve në vend mendojnë se janë të manipuluar.

Sipas sondazheve globale, 20 përqind e prokurimit publik është e korruptuar. Nëse bëjmë një analogji të situatës në vend, rezulton se 200 milion euro përfundojnë si marrëveshje korruptive, në xhepat privatë, thotë Filkov.

Maqedonia ka një numër institucionesh të përfshira në luftën kundër korrupsionit, por përkundër kësaj ajo është akoma në një nivel të lartë. Përveç zbatimit të rreptë të ligjeve, duhet edhe përgjegjësia personale, sepse sa më pak korrupsion, aq më shumë para për qytetarët.

Vitin e kaluar ishte viti i parë që u zbatua ligji i ri i prokurimit publik, i cili ka natyrë evropiane, por efektet ende nuk mund të shihen, për shkak të dy gjërave, përdorimit të vazhdueshëm të çmimit më të ulët dhe ankandit të kompanive që dikur paguanin çmimet më të ulëta. Ata i ulin përsëri në mënyrë që të fitojnë tenderin. FLAKA

 

Desk
By Desk 13 Janar, 2021 21:24