Goditjet në kokë rrisin rrezikun për demencë

Goditjet në kokë rrisin rrezikun për demencë

Një studim i ri ka treguar se njerëzit që mbijetojnë dhe marrin shpesh goditje kanë më shumë gjasa të zhvillojnë çmenduri.

Të dhënat nga 3.2 milion njerëz tregojnë se goditjet seriozisht shtojnë rrezikun e marrjes së çmendurisë.

Ekspertët kanë kohë që mendojnë se ekziston një lidhje, sepse rreziku nga goditja dhe rreziku i demencës rritet nga tensioni i lartë i gjakut dhe problemet e zemrës.

Studimi i ri nga hulumtuesit në Universitetin Exeter zbuloi se edhe pas presionit të gjakut merren parasysh sëmundjet kardiovaskulare dhe diabeti. Duke pasur një goditje në tru rrit rrezikun e çmendurisë deri në 100%, që do të thotë që goditjet e dyfishojnë rrezikun.

Demenca apo çmenduria i prek më shumë njerëzit e shtyrë në moshë.

Hulumtuesit gjetën periudhën menjëherë pas një goditjeje që mbart rrezikun më të lartë të zhvillimit të demencës. Por, mund të vazhdojë me vite të tëra.

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 9 Tetor, 2018 22:54

HAPËSIRË E SPONSORIZUAR

Loading...

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.

REKLAMA