Guri i prerë 4000-vjeçar në mënyrë të përkryer në gjysmë, shumë dyshojnë për një gjë

Drin Zenku
Publikuar nga Drin Zenku 25 Nëntor, 2022 10:21

Guri i prerë 4000-vjeçar në mënyrë të përkryer në gjysmë, shumë dyshojnë për një gjë

Nëse do ta shihnit vetë shkëmbin, do t’ju falnin të mendonit se ishte një skulpturë e krijuar nga njeriu me dy gurë të mëdhenj të mbështetur në bazamente të vogla, të ndarë nga njëri-tjetri vetëm nga një çarje e vetme dhe e lëmuar.

Herë pas here marrim një kujtesë të fortë se sa e lezetshme dhe e fuqishme është Nëna Natyrë, dhe formacioni shkëmbor Al Nasla në Arabinë Saudite është një shembull i përsosur.

Duket si diçka që duhet të projektohet nga duart e njeriut, por ky formacion i mahnitshëm shkëmbor në shkretëtirën e Arabisë Saudite është bërë nga koha dhe natyra – edhe pse saktësisht se si ka qenë ashtu siç është bërë diçka mister. Disa madje dyshuan se ishte një laser ose ndonjë ndikim jashtëtokësor.

Një pamje e pabesueshme

Nga ana tjetër, ky është edhe ai lloj fenomeni natyror që i bën njerëzit të mendojnë se alienët kanë vizituar dhe lënë monumente të vandalizuara. Nëse jeni tipi që besoni te vizitorët nga hapësira, pamja e Al Naslës mund t’ju bëjë të mendoni se disqet fluturuese me laser hapësinorë po prisnin gurë për argëtim.

Ekzistojnë disa teori (përveç alienëve) se si ky shkëmb u zhvillua në mënyrën se si u zhvillua, me dy gurë të mëdhenj të vendosur në piedestale të vogla dhe një çarje në mes.

Sipas IFL Science, formacioni shkëmbor pothuajse me siguri i detyrohet ekzistencës së tij të pazakontë mrekullive të natyrës dhe procesit të motit. Një teori e tillë është se formacioni shkëmbor ndodhet në një vijë të çarjes dhe ishte një pjesë e vetme shkëmbi përpara se të shpërbëhej.

Cilat janë shpjegimet e mundshme?

Më pas sugjerohet që me kalimin e kohës era që nxitonte përmes çarjes bartte kokrra rëre që e gërryen atë në një hendek të qetë dhe jo në një ndarës të dhëmbëzuar. Një sugjerim tjetër është se çarja u formua natyrshëm dhe nga rastësia e pastër që ishte krejtësisht e lëmuar – gjë që nuk do të ishte e pavend nëse shkëmbi gjigant do të shpërbëhej.

Të tjerë argumentojnë se çarja në shkëmb mund të jetë rezultat i ujit nga kohët e lashta, me ngrirjen dhe shkrirjen e ujit me kalimin e kohës për të hapur hapjen pak nga pak përpara se të linte një ndarje të përkryer të qetë.

Ekziston edhe një shpjegim shkencor për bazamentet mbi të cilat janë vendosur gurët, pasi rrëmbimet e erës më afër tokës gërryejnë bazën e shkëmbit më shpejt se pjesa tjetër.

Meqenëse shkëmbi është gur ranor, nuk do të ishte vërtet e vështirë për njerëzit me mjete që ta thyejnë atë me pak vendosmëri – por e gjithë kjo të çon përsëri në pyetjen djegëse se pse dikush do ta bënte këtë?

Drin Zenku
Publikuar nga Drin Zenku 25 Nëntor, 2022 10:21

01
Dhj
Sonte në “Rruga drejt”, në Alsat M, në studio me gazetarën Fatlume Dervishi, në pjesën...
01
Dhj
Të gjitha kontrollet kryhen pas raportimeve për bomba dhe përfundimisht konfirmohet konstatimi ynë fillestar –...
01
Dhj
Opozita nuk duhet të kushtëzoj ndryshimet kushtetuese në situate kur vendi ndodhet para sfidave të...