Houthit mund të shkatërrojnë kabllot nënujore të internetit dhe të vënë botën në “bllokadë”

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Shkurt, 2024 20:18

Houthit mund të shkatërrojnë kabllot nënujore të internetit dhe të vënë botën në “bllokadë”

Shqetësime të mëdha janë ngritur për kërcënimet e Houthit për sabotimin e trafikut ndërkombëtar të internetit dhe transmetimit të të dhënave financiare, ku firmat e telekomit jemenas dhënë alarmin për planet e grupit militant për të ‘prishur’ kabllot e nëndetëseve në Detin e Kuq.

Kompania e Përgjithshme e Telekomunikacionit e Jemenit, që është e lidhur me qeverinë e njohur nga OKB-ja lëshoi një deklaratë duke dënuar “kërcënimet e Houthi-ve për të sabotuar kabllot ndërkombëtare detare”.

Përafërsisht 17 për qind e trafikut të internetit në botë kryhet përmes tubave me fibra në Detin e Kuq.

Më 24 dhjetor, një kanal në Telegram i lidhur me Houthit postoi një hartë që tregon konvergjencën e kabllove të komunikimit në Detin e Kuq, Detin Mesdhe, Detin Arabik dhe Gjirin Persik, shoqëruar nga një mesazh ogurzi për “lokacionin strategjik” të Jemenit.

“Jemeni është afër një numri disproporcional të kabllove nënujore ndërkombëtare të internetit, veçanërisht përgjatë bregdetit perëndimor ku Houthit kanë qasjen më të madhe”, shpjegon Wilson Jones, analist i mbrojtjes në GlobalData.

“Do të ishte shumë e vështirë për të ndaluar Houthit nëse ata do të bënin një përpjekje të vendosur për të prishur këto kabllo”, thotë Jones. “Një prerje në një kabllo kudo pengon rrjedhën e të dhënave kudo. Duke qenë se këto kabllo janë thelbësore për internetin modern dhe për transaksionet financiare dixhitale, ndërprerja mund të jetë e madhe”.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Shkurt, 2024 20:18

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare