Hulumtim: Autoritetet ekzekutive dhe gjyqësore, mjekët, policët, nëpunësit e doganave dhe profesorët – më të korruptuarit në Maqedoni

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 25 Shtator, 2018 20:53

Hulumtim: Autoritetet ekzekutive dhe gjyqësore, mjekët, policët, nëpunësit e doganave dhe profesorët – më të korruptuarit në Maqedoni

Bartësit e pushtetit ekzekutiv, legjislativ dhe gjyqësor kryesojnë listën më të korruptuar, por edhe mjekët, oficerët e policisë, zyrtarët e doganave dhe profesorët janë në krye të kësaj liste – kjo është treguar nga hulumtimi pesëvjeçar në Fakultetin e Sigurisë, përcjell FLAKA.

Thuhet se deri në 50 përqind e të anketuarve ka në pranuar se prej tyre është kërkuar mito për ndonjë shërbim.

“Rreth 50 për qind e të anketuarve thanë se kishin përvoja nga kërkimi i ryshfetit. Sipas raportit pas anketës, ne konkluduam se më të korruptuarit janë drejtuesit e ekzekutivit, gjyqësorit dhe legjislaturës”, – thotë Cane Mojanoski – Fakulteti i Sigurisë.

“Për t’u marrë me korrupsionin sistematik kërkon një qasje të veçantë për të pasur një efekt, përndryshe ne do të qëndrojmë ashtu siç qëndrojmë për shumë vite”, thotë Miodrag Laboviç, Fakulteti i Sigurisë.

Integrimi euroatlantik i vendit është një plus i madh për rritjen e sundimit të ligjit dhe parandalimin e korrupsionit, thotë ministrja e drejtësisë, Deskoska, dhe sipas të njëjtit studim, qytetarët treguan besim në institucionet që lidhen me ndjekjen e kriminalitetit.

Institucioni kyç për parandalimin e korrupsionit nuk ka funksionuar për shtatë muaj pasi anëtarët dhanë dorëheqjen pas auditimit, gjë që shkaktoi dyshime për shpenzimin e paligjshëm të parave buxhetore.

Sipas njoftimeve, pas referendumit, ndryshimet në ligjin për parandalimin e korrupsionit pritet të kalojnë në Parlament, dhe pastaj duhet të zgjidhet përbërja e re e komisionit, e cila duhet të jetë e lirë nga ndikimi politik. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 25 Shtator, 2018 20:53