Institutet kombëtare pa pagë për shtatorin

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka October 17, 2020 20:50

Institutet kombëtare pa pagë për shtatorin

Nëse shteti nuk mund të paguajë rroga instituteve kombëtare, atëherë na shfuqizoni – është reagimi i disa punonjësve pasi kanë marrë njoftimin se nuk do të marrin pagën e shtatorit për shkak të ndryshimeve në ligjin për kërkimin shkencor. Më shumë se 200 punonjës në 7 shkolla të larta shkencore po presin që qeveria të miratojë ndryshimet e propozuara në Ministrinë e Arsimit dhe t’i dërgojë ato në kuvend. Revolta e personelit po vjen sepse drejtorët dhe ministria kishin një vit të tërë përpara për të përfunduar ndryshimet, përcjell FLAKA.

“”Si ta interpretojmë njoftimin se pagat e shtatorit do të vonohen minimum dy javë vetëm për instritucionet kombëtare? Epo na shfuqizoni! Na shkurtoni dhimjet!”.

Problemi lindi pasi disa punonjës si kuadër i ri dhe profesional në 5 vitet e fundit nuk kishin një diplomë master ose doktoraturë në kohë, dhe këtë javë skadoi afati i tyre ligjor. Drejtorët, ditën e fundit të afatit, i kërkuan ministrisë kompetente që të zgjasë afatin për studime master ose doktoraturë për 5 vjet të tjera në vend që të ndërpresin punësimin e tyre. Ministria e Arsimit dhe Shkencës ra dakord, qeveria është në lëvizje.

Historianët e komisionit të përbashkët që zhvilluan negociata dy-ditore për disa çështje historike me Bullgarinë nuk do të paguhen gjithashtu. Qeveria shpjegon se ligji për veprimtarinë kërkimore shkencore, i cili mundëson angazhimin e vazhdueshëm të stafit të ri shkencor dhe sqaron të drejtat dhe detyrimet e bashkëpunëtorëve të punësuar në institutet shkencore, është në procedurë qeveritare. Pas miratimit të tyre, ata do të dërgohen në Parlament për veprime të mëtejshme, tha qeveria, por asnjë institucion nuk e di për sa kohë do të mbeten shkencëtarët në Maqedoni pa pagën e tyre të rregullt në shtator. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka October 17, 2020 20:50