Keni këmbë të ftohta? Mjekët përmendën këto pesë sëmundje si arsye për këtë

Redaksia
By Redaksia 6 Shkurt, 2023 20:36

Keni këmbë të ftohta? Mjekët përmendën këto pesë sëmundje si arsye për këtë

Nuk ka asgjë të pazakontë që këmbët tuaja të jenë të ftohta gjatë dimrit, por nëse keni vënë re se shpesh keni nevojë për çorape më të trasha ose tërhiqni një batanije mbi këmbët tuaja për t’i mbajtur këmbët tuaja të ngrohta, ka mundësi që problemi të jetë në diçka tjetër përveç të ftohtit. temperaturat e dimrit.

Këmbët e ftohta kronike shoqërohen me disa probleme të ndryshme shëndetësore dhe nëse keni probleme të tjera përveç këmbëve të ftohta, duhet të shihni mjekun tuaj për të zbuluar saktësisht se çfarë është.

Hipotiroidizmi

Këmbët e ftohta mund të sinjalizojnë se mund të keni një problem me tiroiden.

“Gjëndra tiroide është një pjesë e rëndësishme e funksioneve metabolike në trupin tonë”, thotë mjekja e urgjencës Kelly Johnson-Arbor.

Nëse këmbët tuaja janë shpesh të ftohta, kjo mund të tregojë se gjëndra juaj tiroide mund të mos prodhojë mjaftueshëm hormone. Ky quhet hipotiroidizëm, i cili njihet edhe si aktivitet i reduktuar i gjëndrës tiroide, shpjegon doktori.

Përveç këmbëve të ftohta, njerëzit me këtë problem shëndetësor mund të përjetojnë edhe simptoma të tjera si lodhje, shtim në peshë dhe intolerancë ndaj temperaturave të ftohta.

“Për fat të mirë, sëmundja e tiroides mund të diagnostikohet lehtësisht me një analizë të thjeshtë gjaku. “Trajtimi, i cili zakonisht përfshin administrimin e përjetshëm të hormoneve tiroide, mund të ndihmojë në reduktimin ose eliminimin e shenjave dhe simptomave të hipotiroidizmit”, shton Johnson-Arbor.

Diabeti

Diabeti gjithashtu mund të jetë përgjegjës për këmbët e ftohta. David Beattie, një mjek i përgjithshëm në Britani, thotë se këmbët e ftohta mund të jenë një shenjë se keni diabet.

Diabetikët kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje vaskulare periferike, një gjendje në të cilën “furnizimi me gjak arterial në ekstremitetet është i reduktuar ose, në raste ekstreme, bllokohet plotësisht”, shpjegon Beatty.

“Përveç kësaj, yndyra, kolesteroli dhe substanca të tjera krijojnë pllaka që bllokojnë arteriet, duke reduktuar rrjedhjen e gjakut në këmbë. Si pasojë, qarkullimi në ekstremitete mund të dëmtohet”, shton Beatty, duke shpjeguar se kjo rezulton në këmbë të ftohta. Përveç këmbëve të ftohta, simptoma të tjera mund të shfaqen në sëmundjet vaskulare periferike – personi mund të ndihet i ftohtë në prekje ose mund të jetë shumë i zbehtë.

Anemia

Kelly K. Middleton, mjek dhe ortoped, shprehet se ndjenja e vazhdueshme e të ftohtit shoqërohet edhe me anemi, një gjendje që shfaqet për shkak të mungesës së hekurit ose vitaminës B-12. Mjeku shton se personat me anemi mund të kenë edhe simptoma të tjera si lodhje, lëkurë të zbehtë dhe rrahje të zemrës.

Johnson-Arbor thotë se anemia ndodh kur numri i qelizave të kuqe të gjakut në trupin tuaj zvogëlohet.

“Qizat e kuqe të gjakut transportojnë oksigjen në indet në të gjithë trupin. “Tek pacientët anemikë, qarkullimi i dobët është rezultat i mungesës së shpërndarjes së oksigjenit në inde”, shpjegon ajo.

Probleme me mushkëritë

Terapisti i frymëmarrjes John Landry tha për Best Life se këmbët e ftohta mund të përfshijnë disa probleme të mushkërive, duke përfshirë sëmundjen pulmonare obstruktive kronike (COPD), hipertensionin pulmonar dhe emboli pulmonare. Nëse një person ka COPD dhe hipertension pulmonar, përveç këmbëve të ftohta, ai mund të vërejë edhe simptoma të tilla si gulçim, lodhje, dhimbje gjoksi dhe shtrëngim në gjoks.

Simptoma të ngjashme shfaqen në emboli pulmonare dhe në atë rast mund të shfaqen edhe rrahje të shpejta të zemrës. Për shkak se është një gjendje e rëndë mjekësore që mund të çojë në formimin e mpiksjeve në mushkëri, nëse vëreni këto simptoma, duhet të kontaktoni menjëherë mjekun tuaj.

Helmimi

Redaksia
By Redaksia 6 Shkurt, 2023 20:36