Kërkohet reagim nga institucionet vendase pas futjes së Angjushevit në listën e zezë të SHBA-ve

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Dhjetor, 2023 21:52

Kërkohet reagim nga institucionet vendase pas futjes së Angjushevit në listën e zezë të SHBA-ve

Zëvendëskryeministrja Sllavica Gërkovska kërkon që institucionet vendase të marrin të gjitha masat e nevojshme pasi ish-zëvendëskryeministri Koço Angjushev dje u fut në “listën e zezë” amerikane. Ajo bëri të ditur se sanksionet nga SHBA-të së shpejti do të përfshihen në ligj, përcjell FLAKA.

Komisioni Kundër Korrupsionit ka kërkuar shkarkimin e Angjushevit në vitin 2019, kur kanë konstatuar konflikt interesi për shkak se ka marrë pjesë në diskutimin dhe miratimin e vendimit të qeverisë për uljen e taksës doganore për importin e baterive të litiumit, ndërsa kompania e tij merret me importi i baterive litium. Por, qeveria nuk ndërmori asnjë veprim të mëtejshëm, madje nuk morën njoftim se nuk ishte konflikt interesi dhe ai vazhdoi të ishte pjesë e qeverisë teknike.

Departamenti i Shtetit ka futur në listën e zezë Angjushev dhe familjen e tij për shkak të përfshirjes së tij në korrupsion të madh dhe i ka cilësuar ata si përgjithësisht të papërshtatshëm për hyrje në Shtetet e Bashkuara. Në deklaratë thuhej se gjatë kohës sa ishte zv/kryeministër, ai ka abuzuar me pozitën e tij zyrtare për të përfituar interesat e tij të biznesit privat, duke minuar besimin e publikut tek institucionet qeveritare.

Ai, nga ana tjetër, ka bërë të ditur menjëherë se do ta apelojë vendimin. Ai tha se ka kompani në Britaninë e Madhe, Gjermani, Holandë dhe SHBA, si dhe është taksapagues amerikan, si dhe partner dhe bashkëpunëtor me subjekte dhe personalitete të rëndësishme ekonomike në SHBA.

Angjushev ka një kompani në San Diego, gjegjësisht një degë të “Green Machines”, e cila prodhon automjete moderne për ruajtjen e higjienës në zonat urbane. Vitin e kaluar përfaqësues nga atje ishin në stërvitje në Veles.

Ambasadorja amerikane në vend, Angela Ageler, tha se në listën e zezë të SHBA-së do të ketë edhe persona të tjerë, por se përgjegjësia duhet të kërkohet nga zyrtarët dhe qytetarët.

Në këtë listë nga viti i kaluar ishin ish-kryeministri Nikola Gruevski, ish-shefi i Shërbimit Sekret, Sasho Mijallkov, kryetari i Strugës Ramiz Merko, biznesmeni Jordan Kamçev, nëna e tij Ratka, si dhe biznesmeni rus Sergej Samsonenko dhe bashkëshortja e tij Irina. Në të njëjtën kohë, disa prej kompanive të tyre u bllokuan gjithashtu. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Dhjetor, 2023 21:52

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare