Klauzola për emrin – realitet ose propagandë zgjedhore

Desk
By Desk 5 Prill, 2019 21:29

Klauzola për emrin – realitet ose propagandë zgjedhore

Nuk e di se çfarë fshihet prapa shpalljes së të ashtuquajturës klauzolë të pandryshueshmërisë së emrit nga Gordana Siljanovska-Davkova, por kundërshtimi i opozitës ndaj Marrëveshjes së Prespës është një recetë për bllokimin dhe izolimin e vendit, thotë kandidat i koalicionit qeverisës Stevo Pendarovski në një intervistë për Radio Evropa e Lirë në gjuhën maqedonase, përcjell FLAKA.

Sipas ekspertëve kushtetues, klauzola është thjesht një mesazh propagandistik që është përtej realitetit. Emri mund të ndryshohet vetëm duke ndryshuar kushtetutën për të cilën ekziston një procedurë, thotë ish-gjykatësi kushtetues Trendafil Ivanovski.

Republika e Maqedonisë me Marrëveshjen e Prespës ndryshoi emrin zyrtar në Republikën e Maqedonisë Veriore me qëllim që të zhbllokohej integrimet euroatlantike. Ky ndryshim ende shkakton emocione dhe, siç pritej, në ditën e parë të fushatës, çështja u ngrit nga kandidati për president, i mbështetur nga VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska-Davkova. Ajo njoftoi nga Ohri se nëse ajo bëhet president në Kushtetutë ajo do ta mbrojë emrin me një klauzolë të pandryshueshmërisë.

“Një President përgjegjës do të vijë nga populli, populli dhe populli, një parlament përgjegjës do të respektojë opozitën dhe shteti do të merret me çështjet më të rëndësishme, do të mbrohet një përbërje e re e Gjykatës Kushtetuese, e cila do të mbrojë Kushtetutën, me njohuri, por edhe me moral. Pastaj, një ditë, me një ndryshim kushtetues, është i rëndësishëm, ne do ta mbrojmë emrin me një klauzolë të pandryshueshmërisë”, tha Siljanovska-Davkova.

Në një intervistë për REL që do të transmetohet të dielën kundërshtari i saj i mbështetur nga koalicioni qeverisës Stevo Pendarovski për klauzolën e shpallur, thotë se nuk e kupton idenë e Siljanovskës.

“Unë nuk mund ta di se çfarë qendron prapa kësaj, unë duhet t’ju them se ekziston një procedurë e përcaktuar për ndryshimin e Kushtetutës ose ndonjë ligji, nëse tani, mund të supozoj, sepse është një propozim i pazakontë, të jem i butë në shprehje”, thotë mes tjerash Pendarovski.

Sipas Pendarovskit, kjo do të thotë se Gordana Siljanovska dhe VMRO DPMNE janë kundër Marrëveshjes së Prespës, e cila është parakushti kryesor për t’u bashkuar me NATO-n dhe se një koncept i tillë, ai e konsideron, është një recetë për bllokimin dhe izolimin e shtetit.

I pyetur nëse beson se Siljanovska-Davkova do të bllokonte proceset euroatlantike, Pendarovski thotë se Marrëveshja e Prespës nuk mund të përmbyset vetëm me një deklaratë politike, sepse ajo është një produkt i dy palëve kontraktuese, me një garanci ndërkombëtare – Kombet e Bashkuara. Që do të thotë për çdo ndryshim do të duhet të bindë Athinën dhe pesë anëtarët e përhershëm të Këshillit të Sigurimit për të rihapur negociatat.

Sipas ish-gjykatësit në Gjykatën Kushtetuese, Trendafil Ivanovski, ideja e Siljanovskës për klauzolën e mbrojtjes së emrit është një mesazh propagandistik që nuk ka të bëjë me realitetin.

“Një institucion i tillë, një vërejtje, një vërejtje në Kushtetutë nuk mund as të ketë as të pranohet. Nëse opsioni për të cilin ajo tenton fiton, atëherë ajo mund të propozojë dhe avokojë ndryshimin e Kushtetutës. Përndryshe, gjithçka tjetër, vendosja e klauzolës, një punë e tillë as ekziston as që mund të ekzistojë”, thotë Ivanovski. FLAKA

Desk
By Desk 5 Prill, 2019 21:29