Komisioni Evropian vendosi, kuotat për çelikun nga Maqedonia do të vazhdojnë në tre vitet e ardhshme

Komisioni Evropian vendosi, kuotat për çelikun nga Maqedonia do të vazhdojnë në tre vitet e ardhshme

Kuotat për eksportin e çelikut dhe aluminit në Bashkimin Evropian mbeten. Komisioni Evropian ka vendosur që kufizimet që kanë qenë në fuqi për 10 muaj do të vazhdojnë edhe në tre vitet e ardhshme, përcjell FLAKA.

Paraprakisht, qeveria theksoi se dëmet nga kjo masë nuk do të ndikojnë në ekonominë. Premtoi të kërkojë që Maqedonia të lirohet nga këto masa, por ajo nuk dha një rezultat.

Kompanitë e Maqedonisë tashmë janë njoftuar për vendimin që do të fillojë të aplikohet nga muaji i ardhshëm.

Oda Ekonomike kërkon që prodhuesit e hekurit dhe çelikut të mbrohen. Por tarifat e tjera që kompanitë kanë në Union do të shtyhen deri në hyrjen përfundimtare në familjen evropiane.

Vlerësimet e prodhuesve janë se çdo vit vendi do të humbasë të paktën 100 milionë euro.

Nga 70% në 80% të totalit të eksporteve nga industria metalurgjike eksportohen në Evropë. Kompanitë vendore nuk mund të gjejnë një treg alternativ ku do t’i shesin prodhimet e tyre.

Me vendimin, doganë 25 për qind do të llogaritet pas tejkalimit të mesatares së importeve në tre vitet e fundit.

Vendosja e kuotave erdhi pasi administrata amerikane vendosi në mënyrë të njëanshme tarifat për importet e çelikut dhe aluminit nga Evropa. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 16 Janar, 2019 21:50

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.