Kovid 19 merr mbi 3.3 milion euro në prokurime publike emergjente – Ministria e Brendshme para Shëndetësisë

Kovid 19 merr mbi 3.3 milion euro në prokurime publike emergjente – Ministria e Brendshme para Shëndetësisë

KOVID 19 ka marr shumë para përmes prokurimit urgjent për epideminë, nga të cilat çdo blerje e dytë bëhet duke përfshirë dhe negociuar vetëm me një shitës që fiton marrëveshjen. Deri më tani, mbi 3.3 milion euro janë shpenzuar për prokurime urgjente publike dhe ka pasur dallime të mëdha në çmimet e maska, doreza, skafander, thuhet në një analizë të Qendrës për Komunikime Civile, e cila zbuloi se skafanderë më të shtrenjta janë blerë për punëtorët e komunës në Strumicë sesa për mjekët në një klinikë torakale, përcjell FLAKA.

Analiza e Qendrës për Komunikime Civile:

“Shembulli më i spikatur është që një kompani e shërbimeve komunale bleu skafander me përdorim të vetëm me një çmim prej 1,156 denarë, dhe një klinikë bleu skafander për më shumë qëllime me mundësi të lahen për një çmim prej 1.052 denarë. Rreziqet e transmetimit të virusit dhe pasojat e kësaj në të dy institucionet janë të pakrahasueshme”.

Shpenzuesi më i madh është Ministria e Brendshme, jo ajo e Shëndetësisë. Ata kanë nënshkruan gjashtë tenderë me vlerë rreth 1.9 milion euro. Dorezat më të shtrenjta mbrojtëse prej 9,32 denarë për copë janë blerë atje. Edhe pse krizat dhe nevojat emergjente – prokurimet në Ministrinë e Brendshme nënshkruhen brenda tre muajve.

Shëndetësia është në vendin e dytë për shpenzimeve urgjente, dhe shumica e parave i ndahen për spitalin montues në Klinikën e Sëmundjeve Infektive, për të cilën kompania Brako, e lidhur me ish-zv.kryeministrin Koço Angjushev, dorëzoi një porosi me kontejner në vlerë 142 mijë euro.

Pesë ndërmarrje morën 71 përqind të kontratave të prokurimit emergjent 3,3 milion euro. Ndërmarrja nga Prilepi Gifti Tex fitoi më së shumti me dy tenderë, duke shitur maska ​​mbrojtëse si për 113 mijë euro ashtu edhe për Ministrinë e Brendshme dhe Ministrinë e Mbrojtjes. Shkup Biotech, i cili si institucion shëndetësor privat gjithashtu kryen teste të koronavirusit nën kujdesin e Institutit të Shëndetit Publik, gjithashtu ka nënshkruar një marrëveshje me Ministrinë e Brendshme për të shitur maska, doreza, syza për 657 mijë euro. Alkaloidi dhe Europharm kanë më së shumti kontrata, megjithëse më të ulëta se ato për maska ​​dhe pajisje mbrojtëse. Problemi, megjithë mbetet te ndryshimet në çmime, pasi institucionet janë jo transparente për prokurimin emergjent, negociojnë vetëm me një furnizues dhe shkelin ligjin për publikimin e parakohshëm të kontratave.

Analiza ka treguar se kishte çmime më të ulëta kur institucionet negociuan për prokurim me më shumë se një furnizues. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 20 Maj, 2020 21:56

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.