Kriza e moshës së mesme, çfarë është dhe pse ndodh?

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Shkurt, 2024 19:56

Kriza e moshës së mesme, çfarë është dhe pse ndodh?

Kriza e moshës së mesme prek miliona njerëz mes moshës 40 dhe 50 vjeç. Gjëja e rëndësishme është ta njohësh dhe të merresh me të në kohë.

Kriza e hershme

Ndodh që të gjithë, 40-50 vjeç, të ndjejnë sjellje të çuditshme. Kemi përshtypjen se koha na shpëton duke na çuar në epilogun e jetës. Ne po kërkojmë për emocione ekstreme dhe ne ëndërrojmë për një të ri të dytë. Shpërthimet e ndjenjave, ngritjet e fytyrave dhe pazaret e shfrenuara janë simptomat klasike të krizës së mesme. Shenjat e para janë ndjenja e zemërimit dhe përjashtimit, të cilat shpesh dëmtojnë marrëdhëniet me ata që janë më të afërt me ne. Pikërisht në grupmoshën midis 40 dhe 50 vjeç, edhe marrëdhëniet “e testuara” mund të hyjnë në krizë. Pabesitë e partnerit si dhe padurimi përpara rutinës familjare janë shkaqet kryesore.

Simptomat e krizës së moshës së mesme

Pasoja më serioze e krizës së kësaj moshe është depresioni. Një krizë ekzistenciale që shkakton humbje, mosbesim dhe frikë, nuk është rastësisht që të ndodhë në këtë fazë të jetës. Një grup kërkimor, i cili përfshinte disa universitete anglo-saksone, ka zbuluar se në një mostër prej mijëra njerëzish midis moshës njëzet e shtatëdhjetë vjeçare, lumturia karakterizon të rinjtë dhe të moshuarit.

Në rastin e parë, ne jemi më të lumtur për shkak se ka shumë pritshmëri. Ndërsa në pjesën e dytë, ne jemi të lumtur, sepse është e mundur të shijojmë frytet e punës sonë. Studimi u përqendrua në grupmoshat mesatare, midis rinisë dhe vjetërsisë, të cilët janë më të prirur ndaj depresionit. Arsyet janë të ndryshme: nga puna e pakënaqshme deri në rënien e forcës fizike.

Si ta përballojmë krizën e moshës së mesme

Një thënie thotë se jo të gjitha sëmundjet vijnë për të dëmtuar, kjo vlen edhe për krizën e mesme të jetës. Sipas një studimi të kryer nga Universiteti i Greenwichit në 900 njerëz, midis burrave dhe grave, kriza e moshës së mesme shpesh shoqërohet me një rritje të kuriozitetit ndaj të tjerëve dhe drejt botës. Një hapje ndaj stimujve dhe aktiviteteve të reja që nuk i kemi bërë kurrë.

Për t’u përballur me këtë periudhë të jetës, ne duhet të ndjekim me qetësi hapat e thjeshtë:

Njohja e krizës. Është hapi i parë për t’u kapërcyer duke ruajtur qetësinë. Ndjenjat e ankthit dhe frustrimit duhet të merren në konsideratë dhe të mos shmangen. Kjo do të na ndihmojë të mos minojmë veten dhe marrëdhëniet tona me të tjerët

Mos e izoloni veten. Mbyllja në vetvete është mënyra më e keqe për të njohur krizën mes jush. Duke folur me të tjerët, veçanërisht nëse ata janë kolegë, mund të na ndihmojnë të bëhemi të vetëdijshëm për situatën dhe të na inkurajojnë të reagojmë.

Ji kureshtar. Zbulimi i interesave të reja dhe rikuperimi i pasioneve të mbajtura gjatë na ndihmon të përballojmë krizën. Ju nuk keni nevojë të bëni një garë në lëvizje për të kapërcyer këtë periudhë, por rizbuloni kuriozitetin drejt botës që ju rrethon.

Puna për veten. Kriza e moshës së mesme na nxit të kuptojmë se cilat janë vërtet prioritetet tona. Le t’i lënë mënjanë gjërat e kota që na harxhojnë kohë dhe energji, dhe të mësojmë të njohim kufijtë tanë.

Merrni kohën e duhur. Fikni telefonin dhe refuzoni projekte që janë shumë ambiciozë, ju ndihmon të prishni ankthin dhe të dilni nga rrethi vicioz i stresit.

Eliminimi i keqardhjeve. Rinia dërrmuese, keqardhje për rininë e atyre viteve. Në fakt, me kalimin e kohës, ne përmirësojmë aftësitë e ndryshme siç janë ato verbale dhe ato matematikore. Për më tepër, falë një mënyre jetese të shëndetshme, është e mundur që të mbajmë një pamje të mirë fizike dhe njohëse, pavarësisht progresit të viteve.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Shkurt, 2024 19:56

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare