Kriza nga koronavirusi ka prekur edhe fondet pensionale në Maqedoni

Desk
By Desk May 1, 2020 22:50

Kriza nga koronavirusi ka prekur edhe fondet pensionale në Maqedoni

Rënia në tregjet botërore të aksioneve për shkak të krizës nga koronavirusi ka goditur edhe fondet e pensioneve private në vend, përcjell FLAKA.

Shoqatat e pensioneve kanë mbi një miliardë euro para të gatshme, dhe gati 30% e tyre investohen në aksione në bursat botërore. Ishte ky instrument që uli vlerën e kursimeve në mes të marsit, kur Organizata Botërore e Shëndetësisë shpalli pandemi nga Covid 19. Kjo goditje e tronditjes dhe e aksioneve uli njësinë e kontabilitetit dhe zhvlerësoi paratë e personave të siguruar në Maqedoni.

Por fati i mirë në këto kohë të pakënaqura, thonë ekspertët, është se fondet e pensioneve kanë një portofol të mirë. Aksionet në industrinë e automobilave dhe biznesin e naftës, të cilët janë më të prekurit nga kriza, por edhe investimet në farmaci, si dhe në kompanitë Amazon dhe Microsoft, të cilat po shënojnë fitime të mëdha gjatë kësaj periudhe.

Nga rregullatori MAPAS me tone qetësuese. Ata thonë se efektet e krizës do të jenë jetëshkurtra dhe pritet një stabilizim gradual.

“Fondet tona të pensioneve janë ende në proces të grumbullimit dhe pritet rimëkëmbja dhe stabilizimi i tyre gradual, i cili do të çonte në rezultate të mira investimesh që do të kompensojnë fitimet e shkaktuara nga goditjet aktuale të tregut”, tha Maksud Ali, kryetar i Këshillit të Ekspertëve në MAPAS.

MAPAS gjithashtu thotë se është mirë që pensionet nga fondet private nuk paguhen gjatë kësaj periudhe. Rreth 95% e anëtarëve të shtyllës së dytë të pensioneve janë nën moshën 50 vjeç dhe efektet e kundërta afatshkurtra të krizës së koronës pritet të neutralizohen në të ardhmen.

Në një situatë të tillë, sipas MAPAS, nuk rekomandohet shitja e aksioneve, sepse pas këtyre tronditjeve bursat pritet të korrigjohen vetë. Shifrat e fundit e konfirmojnë këtë.

Por llogaritjet tregojnë se në periudhën tjetër, një prurje më e vogël parash duhet të pritet në fondet, sepse për shkak të krizës së koronës, pagat po zvogëlohen, dhe papunësia do të rritet.

Shumica e parave të të siguruarve, ose mbi 60% janë investuar në bono të emetuara nga shteti dhe atje rreziku është më i ulti sepse normat e interesit janë rënë dakord paraprakisht.

Paratë e qytetarëve në fondet e pensioneve menaxhohen nga tre kompani, Sava, KB dhe Trigllav. Ata kanë mbi 500,000 të punësuar. FLAKA

Desk
By Desk May 1, 2020 22:50