KRRE kërkon ndryshime ligjore për kompetenca më të mëdha dhe më precize

Desk
By Desk October 22, 2020 20:56

KRRE kërkon ndryshime ligjore për kompetenca më të mëdha dhe më precize

Komisioni Rregullativ për Energji dhe Shërbime të Ujit të Republikës së Maqedonisë po përgatit draftin e ndryshimeve në Ligjin për Energji, i cili do të kërkojë kompetenca më të mëdha dhe sqarime të kompetencave në lidhje me vendosjen e gjobave më të larta për operatorët e sistemit të shpërndarjes, nëse për shkak të mungesës së zellit dhe organizimit të dobët konsumatorët ngelin pa ngrohje gjatë sezonit të ngrohjes, njoftoi sot Komisioni, përcjell FLAKA.

“Ne duhet të rrisim kompetencat tona dhe të jemi në gjendje të vendosim ndëshkime serioze që do të lidhen me një përqindje të të ardhurave totale të gjeneruara nga kompanitë e energjisë, gjë që është një sugjerim nga Komuniteti i Energjisë. Tani, këto gjoba janë shumë të vogla dhe të parëndësishme për ta dhe variojnë nga 5,000 euro në 7,000 euro në varësi të krimit. Duke rritur gjobat, ne do të veprojmë në mënyrë parandaluese dhe do të disiplinojmë operatorët e sistemit të shpërndarjes në mënyrë që ata të mos ndihen rehat dhe të marrin rolin e tyre seriozisht, dhe kështu të mbrojmë konsumatorët. Për më tepër, ndryshimet do të jenë në drejtim të mundësisë për të marrë fatura më të ulëta menjëherë, nëse nuk marrin shërbim, dhe jo si tani në fund të sezonit të ngrohjes në faturat e zgjidhjes”, thotë Marko Bislimoski, kryetar i Komisionit Rregullativ të Energjisë dhe Shërbimeve të Ujit.

Nisma për të forcuar kompetencat përmes ndryshimeve në Ligjin për Energji pason pasi në fillim të sezonit të ngrohjes KRRE mbajti një takim me BEG dhe të gjitha ndërmarrjet e tjera që furnizojnë Shkupin me ngrohje, në të cilën kompanitë u informuan se nuk do të kishte problem me fillimin e ngrohjes së sezonit.

“Bazuar në informacionin nga BEG, ne besuam se nuk do të kishte probleme, por në një pjesë të madhe të Shkupit ka probleme, për të cilat qytetarët theksuan se nuk kanë energji termike, pas së cilës BEG na dha informacion të saktë. Ne duhet të veprojmë në mënyrë më rigoroze, sepse padyshim që gjobat deri në 7,000 euro nuk janë problem për ta, kështu që ne do të kërkojmë ndryshime ligjore. Nëse kjo sjellje e pasaktë vazhdon dhe mangësitë nuk hiqen, ne do të shqyrtojmë mundësinë e heqjes së licencës”, Bislimovski.

Ai, në deklaratën e sotme nga KRRE, thekson se konsumatorët kanë të drejtë të padisin BEG për mungesë të ngrohjes qendrore para Gjykatës dhe se KRRE është në dispozicion për t’i siguruar atyre një dokument të duhur që do të konfirmojë situatën faktike. FLAKA

Desk
By Desk October 22, 2020 20:56