Kthimi në punë: Prindërit të zemëruar për vendimet e qeverisë, njoftojnë protesta

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 15 Shtator, 2020 21:34

Kthimi në punë: Prindërit të zemëruar për vendimet e qeverisë, njoftojnë protesta

Ndryshimet në ligjet për arsimin fillor dhe të mesëm që rregullojnë mësimin në kushtet e një pandemie me Covid-19 kanë hyrë në procedurën parlamentare. Qeveria kërkoi që këto dy zgjidhje ligjore të rishikohen në një procedurë të shkurtuar, duke marrë parasysh synimin për të filluar vitin shkollor më 1 tetor. Sidoqoftë, data për fillimin e orëve nuk përmendet në ligje, por thuhet se në kushtet e krizës shëndetësore vendimi për fillimin e vitit shkollor merret nga Qeveria. Nga ana tjetër, në seancën e djeshme të qeverisë, u vendos që prindërit e fëmijëve deri në 10 vjeç të kthehen në punë më 23 shtator, përcjell FLAKA.

Kjo provokoi reagime të shumta nga publiku. Një nga më të prekurit janë prindërit e vetëm. Organizata e shoqërisë civile “Një Mundet” nuk pajtohet me vendimin. Ata besojnë se politikat duhet të harmonizohen.

“Ligji për marrëdhëniet e punës nuk mund të diktojë që të gjithë prindërit të kthehen në punë më 23 shtator, dhe ligji për arsimin thotë se fëmijët duhet të shkojnë në shkollë më 1 tetor. Kemi një luftë prej 7 ditësh. Dhe nuk ka kush të kujdeset për fëmijët. Veçanërisht për familjet me një prind”, tha Doroti Paçkova, kryetare e shoqatës qytetare “Një Mund”.

Sipas Paçkova, prindërit e vetëm të fëmijëve nga klasa 1 deri në 3 do të përballen me probleme dhe viti shkollor do të fillojë, sepse disa prej tyre fillojnë të punojnë më herët nga shkollat. Nuk ka kush të marrë dhe dërgojëfëmijët, por gjithashtu të jetë në shtëpi me ta nëse mësimi zhvillohet online.

“Të ketë mundësi për kujdes shkollor duke ndjekur të gjitha rekomandimet për mbrojtje. Të kemi një mundësi për transferimin shtetëror të fondeve me një qëllim të caktuar – pagesa e tutorëve për të mbajtur, marrë dhe kujdesur për fëmijët në shtëpitë e tyre deri në orën 16 pas dite, si dhe një mundësi për të punuar nga shtëpia për prindërit e vetëm që kanë një punë që lejon të punojnë nga shtëpia”, shtoi Pachkova.

Ministria e Arsimit u përgjigj se Qeveria mori një vendim në fillim të Korrikut për t’u kthyer në punë prindërit që kanë fëmijë në shkolloë.

Për heqjen e lejes së zgjatur të lehonisë, nënat që përdorën këtë masë të enjten në orën 17.30 pasdite do të protestojnë para Qeverisë. Ata duan që vendimi fillestar për të qëndruar në shtëpi deri në Vitin e Ri të mbetet në fuqi, dhe jo të Mërkurën e ardhshme të kthehen në punë. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 15 Shtator, 2020 21:34