Lajm i papritur për Maqedoninë, BE ndërmerr kthesë të fortë për anëtarësim

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 5 Korrik, 2022 22:12

Lajm i papritur për Maqedoninë, BE ndërmerr kthesë të fortë për anëtarësim

Mediat e huaja kanë publikuar një lajm të mirë sa utakon negociatave me Shqipërinë, ku thuhet se Shqipëria së bashku me Maqedoninë e Veriut janë shumë pranë anëtarësimit në Bashkimin Europian.

Artikulli i medias malazeze:

Në veçanti, Podgorica, Beogradi, Shkupi dhe Tirana kanë perspektivën për t’u bërë anëtarë të plotë të BE-së, ndërsa Kievi, Kishinau, Tblisi, Sarajeva dhe Prishtina mund të jenë pjesë e komunitetit politik evropian të quajtur në bisedë.

Presidenti francez Emmanuel Macron qëndron pas një skenari të tillë dhe ka mbështetjen e të gjithë aksionerëve kryesorë në BE. Në këtë kontekst, Parisi, Berlini dhe Brukseli punuan me zell për të dhënë dritën jeshile për fillimin e negociatave me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë dhe dhënien e statusit kandidat për BiH, së bashku me Ukrainën dhe Moldavinë.

Në këtë mënyrë, ne donim të bënim të qartë se cilat vende janë në procesin e anëtarësimit të plotë – dy që tashmë po negociojnë, Mali i Zi dhe Serbia, plus Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut, të cilat supozohej të fillonin procesin e negociatave – dhe ato që janë kandidatët për një vend në komunitetin e ardhshëm politik evropian.

Gjeneratori i trendit të ri është Macron, pasi ai ka ndryshuar qëndrim dhe tani beson se katër vendet e Ballkanit Perëndimor duhet të stimulohen për të përshpejtuar integrimin në mënyrë që të anëtarësohen brenda afateve të pranueshme. Mirëpo, kjo nuk do të thotë se Podgorica, Beogradi, Shkupi dhe Tirana do të shihen me përçmim, përkundrazi – ai proces do të jetë jashtëzakonisht meritokratik, fort i kushtëzuar, i bazuar në merita dhe i kthyeshëm. Prandaj, vendet do të jenë në gjendje të regresojnë në integrimin evropian dhe jo vetëm në progres.

I vetmi vend që mund të kërcejë nga një tren në tjetrin, pra nga perspektiva e hyrjes në komunitetin politik evropian në shanset për t’u bërë anëtare e plotë e BE-së, është Bosnja dhe Hercegovina. Problemi është se jo të gjithë anëtarët e BE-së mendojnë kështu, ka disa, mes tyre shumë me ndikim, të cilët janë të bindur se Sarajeva nuk ka kapacitet për t’u bërë anëtare e plotë e BE-së. Nga ana tjetër, Polonia beson se Serbia nuk e meriton të jetë në grupin e vendeve me perspektivë për anëtarësim të plotë, por për fat të mirë për qytetarët e Serbisë është mjaft e vetmuar.

Burimet tona në vendet dhe institucionet evropiane nënvizojnë se “Ballkani i Hapur” është një histori dhe ide amerikane, por se kjo nuk është e meta e tij, pasi BE dhe SHBA janë partnerë. BE-ja ka një qëndrim parimor se qëndron pas çdo iniciative që është gjithëpërfshirëse dhe e bazuar në vlerat evropiane, dhe Serbisë, Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë i mungojnë tre fqinjë.

“Nëse Ballkani i Hapur përfshin Malin e Zi, Kosovën dhe BeH, do të ketë mbështetjen absolute të BE-së. Ne nuk kemi asnjë problem me Ballkanin e Hapur si ide, shqetësimi ynë është që ai të mos jetë i pjesshëm dhe që në pak vite të mos kontribuojë në ndarje dhe rivalitete të reja në rajon, që do të çonin në destabilizimin. BE po frenohet sepse dëshiron të shohë nëse edhe tre vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor do të hyjnë në Ballkanin e Hapur. Qëllimi ynë është të parandalojmë çdo burim jostabiliteti. Një Ballkan i hapur duhet të jetë gjithëpërfshirës në mënyrë që të funksionojë dhe të ketë kuptim dhe t’i shërbejë një qëllimi. Procesi i Berlinit dhe Ballkani i Hapur janë plotësues, nuk e përjashtojnë njëri-tjetrin dhe mund të sjellin përfitime për të gjithë me kusht që të respektohen parimet dhe vlerat evropiane, duke filluar nga gjithëpërfshirja”, theksoi burimi i “Vijesti” në Bruksel.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 5 Korrik, 2022 22:12