Liderët botërorë zotohen t’i japin fund shpyllëzimit deri në vitin 2030

Linda Limani
Publikuar nga Linda Limani 2 Nëntor, 2021 11:06

Liderët botërorë zotohen t’i japin fund shpyllëzimit deri në vitin 2030

Më shumë se 100 liderë botërorë do të premtojnë t’i japin fund shpyllëzimit deri në vitin 2030, në marrëveshjen e parë të madhe të samitit të klimës COP26.

Deklarata e përbashkët do të nënshkruhet gjatë bisedimeve për klimën, të njohura si COP26, nga liderët e vendeve që kolektivisht përbëjnë 85 për qind të pyjeve të botës, tha përmes një deklarate Zyra e kryeministrit britanik, Boris Johnson.

Në mesin e tyre janë: Brazili, Indonezia dhe Republika Demokratike e Kongos, të cilat kanë disa nga pyjet më të mëdha dhe më të rrezikuara në botë.

Ky është “hapi më i madh përpara, në mbrojtjen e pyjeve të botës”, thuhet në deklaratën e Johnsonit.

Zotimi do të mbështetet me premtimin për të siguruar 12 miliardë dollarë financa publike nga 12 vende, deri në vitin 2025.

“Kjo do t’i mbështesë aktivitetet në vendet në zhvillim, përfshirë restaurimin e tokës së degraduar, do t’i trajtojë zjarret dhe do t’i përkrahë të drejtat e komuniteteve indigjene”, thuhet në deklaratë.

Ekspertët e mirëpritën zotimin, por kujtuan se një marrëveshje e mëparshme, në vitin 2014, “ka dështuar të ngadalësojë shpyllëzimin”.

“Është një lajm i mirë që kemi një angazhim politik nga kaq shumë vende për t’i dhënë fund shpyllëzimit”, tha Simon Lewis, ekspert për klimën dhe pyjet në Kolegjin Universitar të Londrës.

Por, bota “ka qenë këtu edhe më parë”, me një deklaratë në Nju Jork në vitin 2014, “e cila nuk ka arritur të ngadalësojë shpyllëzimin fare”, tha ai.

Rreth 7.2 miliardë dollarë shtesë do të vijnë nga financimi i sektorit privat. Drejtorë ekzekutivë nga më shumë se 30 institucione financiare do të angazhohen gjithashtu për t’i eliminuar investimet në aktivitetet që lidhen me shpyllëzimin.

Kryeministri Boris Johnson tha se “premtimet e papara” nënkuptojnë që bota “do të ketë shans për t’i dhënë fund historisë së gjatë të njerëzimit si pushtues i natyrës dhe, në vend të kësaj, njeriu do të bëhet kujdestar i saj”.

Pyjet janë zhdukur me shpejtësi në mbarë botën, pasi drunjtë priten për të mbështetur bujqësinë dhe ndërtimin.

Aktivistët e mjedisit duan që shkatërrimi të ndalet, sepse pyjet thithin emetimet e dioksidit të karbonit dhe në këtë mënyrë nxjerrin nga atmosfera një nga gazrat kryesorë që kontribuojnë në ngrohjen globale.

Bisedimet në Gllasgou synojnë të arrihet objektivi për kufizimin e ngrohjes globale në 1.5 gradë Celsius deri në fund të shekullit dhe pyjet në veçanti e natyra në tërësinë e saj janë shumë të rëndësishme për arritjen e këtij qëllimi.

Linda Limani
Publikuar nga Linda Limani 2 Nëntor, 2021 11:06

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare