LSM: Nuk do të ketë rritje pagash në vitin 2023, por Besimi i ka rritur në ministrinë e tij

Redaksia
By Redaksia 22 Nëntor, 2022 22:16

LSM: Nuk do të ketë rritje pagash në vitin 2023, por Besimi i ka rritur në ministrinë e tij

Sindikata e Maqedonisë në fillim të debatit për parabuxhetin për vitin 2023 në Kuvend u dërgoi letër koordinatorëve të grupeve parlamentare nga ku u kërkua që të intervenojnë në baza administrative, sepse vitin e ardhshëm siç thonë, në sektorin publik nuk parashikohet rritje e të ardhurave të punëtorëve, përcjell FLAKA.

“Si Sindikata të Maqedonisë, e cila ka 70.000 punëtorë si anëtarë dhe si përfaqësues i vetëm përfaqësues i punëtorëve në sektorin publik, jemi të befasuar që propozuesi i Buxhetit për vitin 2023, Qeveria, përmes Ministrisë së Financave, nuk ka siguruar fonde për harmonizimin e pagave me rritjen e pagës minimale, as mjete për të zbutur goditjen inflacioniste siç bëjnë vendet europiane, ato vende europiane ku punëtorët tanë po emigrojnë me shpejtësi për shkak të politikave kaq të këqija të qeverisë.

Shqetësues është fakti që qeveria ka dhënë fonde të parëndësishme për rritjen e pagave të punonjësve të sektorit publik dhe vetëm për ato kategori për të cilat me rritjen e pagës minimale vitin e ardhshëm, pagat e tyre do të mbeten nën të dhe ka siguruar pothuajse nuk ka mjete për pagesën e shtesave dhe shtesave të pagave të përcaktuara me ligj dhe kontrata kolektive”, reagojnë nga LSM.

Organizata më e madhe sindikale shton se ministri i Financave Fatmir Besimi është “sindikalisti më i madh” por vetëm për të punësuarit në ministrnë e tij.

“Mendojmë se të gjithë deputetët duhet të ndjekin shembullin e sindikalistit më të madh ndër ministrat në Qeveri, ministrit të Financave, Fatmir Besimi, i cili në fillim ishte kundërshtari më i madh i rritjes së pagave në sektorin publik sipas rritjes së pagën minimale dhe kundër rritjes lineare të pagave për 2806 denarë sipas kërkesës së punëtorëve dhe që ishte një nga arsyet kryesore për organizimin e grevës së përgjithshme në sektorin publik që vazhdon edhe sot në sektorin publik, në mënyrë që më vonë përmes ligj, mund të arrini dhe votoni një rritje të pagës së punonjësve në Ministrinë e Financave për 30%, një akt i lavdërueshëm që ne besojmë se duhet ta ndiqni me miratimin e Buxhetit për vitin 2023 dhe në këtë mënyrë të përmbushni premtimin para votuesit tuaj, pra punonjësit në sektori publik, për të përballuar më lehtë inflacionin e lartë që krahasuar me vitin e kaluar ishte 19.8% sipas të dhënave zyrtare nga Enti Shtetëror i Statistikave. Shporta minimale e llogaritur nga LSM për mbijetesën e një amvisërie katër anëtarëshe është 51.514,00 denarë për muajin tetor, ose vetëm 19.421,00 denarë nevojiten për ushqim dhe pije, e cila nuk mbulohet plotësisht as nga paga minimale”, thuhet më tej nga LSM-ja.

Sindikata kërkon një propozim amendamente për rritjen e shumës së parave me të paktën 15 për qind në paga, shtesa dhe kompensime për të gjithë punonjësit në sektorin publik, paga e të cilëve mbulohet nga Buxheti.

“Ne besojmë se të gjithë ju duhet të ndiqni metodologjinë e ministrit të Financave, Besimi, me të cilën ua rriti pagat punonjësve në ministrinë e tij dhe në këtë mënyrë, veçanërisht deputetëve të mazhorancës qeverisëse që votuan kundër amendamenteve të LSM-së dhe punëtorët në rebalancimin e buxhetit dhe ashpër kundërshtojnë sigurimin e mjeteve në të njëjtin për 2806 denarë për të gjithë punëtorët në sektorin publik për harmonizimin e pagave me pagën minimale, që është edhe arsyeja që qeveria e tyre të ketë grevë publike, sektori që zgjat më së shumti në historinë e shtetit dhe njëkohësisht bënë që të gjithë punëtorët përmes LSM-së të padisë shtetin para gjykatave dhe institucioneve vendase dhe ndërkombëtare”, thuhet në njoftim. FLAKA

Redaksia
By Redaksia 22 Nëntor, 2022 22:16