Manastiri i Chorës në Stamboll do të bëhet xhami, kur përfundon restaurimi!

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 7 Shkurt, 2024 20:51

Manastiri i Chorës në Stamboll do të bëhet xhami, kur përfundon restaurimi!

Në maj, manastiri i Chorës në Stamboll do të bëhet përfundimisht xhami, sipas një njoftimi të ri nga Drejtoria e Përgjithshme e Vakëfeve të Turqisë.

Agjencia shtetërore turke e lajmeve Anadolu raporton se punimet e restaurimit në Manastirin e Chorës janë në fazën përfundimtare dhe ka nisur puna për t’ia kushtuar adhurimit fetar brenda majit. Data e saktë do të shpallet pasi të përfundojë puna.

Kisha e Agios Sotiros në Chora, katolikoni i asaj që dikur ishte një kompleks manastiri, daton nga shekulli i 6 pas Krishtit, ndërsa mozaikët dhe afresket e tij unike u krijuan në shekullin e 14-të, nga viti 1305 deri në 1320, gjatë mbretërimit të Palaiologos.

Është monumenti me mozaikët më të përpunuar bizantin të ruajtur në Kostandinopojë, së bashku me Hagia Sophia dhe Manastirin e Pammakaristos, i cili funksionon edhe si xhami me emrin Fethiye. Manastiri i Çorës u shndërrua në xhami në vitin 1511, 58 vjet pas rënies së qytetit dhe me vendim të Këshillit të Ministrave të Turqisë në vitin 1945 u shndërrua në muze.

Pas këtij vendimi, specialistë nga Shtetet e Bashkuara kryen një projekt të madh restaurimi dhe mirëmbajtjeje të mozaikëve, duke hequr suvatë që i mbulonin. Në vitin 2019, Këshilli i Shtetit i Turqisë (Danistay) anuloi vendimin e vitit 1945 dhe një vit më vonë, Presidenti Rexhep Tajip Erdogan njoftoi se ajo do të rihapet si xhami./ TAR

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 7 Shkurt, 2024 20:51

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare