Maqedonia dhe Serbia e ndanë objektin diplomatik të Ish Jugosllavisë në Athinë

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka July 20, 2019 21:47

Maqedonia dhe Serbia e ndanë objektin diplomatik të Ish Jugosllavisë në Athinë

Sekretari i Përgjithshëm i Ministrisë së Punëve të Jashtme të Serbisë dhe një përfaqësues në Komitetin e Përzier për Shpërndarjen e Pronës Diplomatike dhe Konsullore të ish-RSFJ-së, Veljko Odaloviç, tha se ndarja e ndërtesës në Athinë midis Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut ka përfunduar, përcjell FLAKA.

“Objekti ndahet midis Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut, e cila më parë nuk mund të bëhej për shumë arsye”, tha Odaloviç për Tanjug, duke shpjeguar vendimet e takimit të sapo përfunduar të Komitetit të Përzier në Beograd dhjetë ditë më parë, i cili, siç tha ai , “U takua pas shtatë vjetësh, duke sjellë më shumë vendime konkrete”.

“Serbia i ka takuar objektet në Frankfurt, Gjenevë dhe rezidencat në Harare, Zimbabve dhe ndarja e objekteve në Ankara, midis Serbisë dhe BeH dhe në Athinë me Maqedoninë e Veriut, tha Odaloviç.

Ai vlerëson se ka ende disa vendime për t’u bërë, siç është ndarja fizike e katër komplekseve të mëdha që nuk mund të jenë një propozim i alokimit, si Brazili, Addis Abeba, Nju Delhi dhe Moska.

Sa për Moskën, deri në fund të vitit, përfaqësuesit e shteteve pasardhëse në kryeqytetin rus do të shkëmbejnë ide mbi mënyrat e mundshme të ndarjes së objektit. Odaloviç thotë se Serbia është e interesuar për faktin se nëse toka nuk shitet, objekti duhet të mbetet në pronësi, sepse ka një interes strategjik në vend dhe do të kompensojë me pasardhësit e tjerë.

Për Brazilin është arritur një marrëveshje për ndarjen fizike dhe Serbia ka një zonë qendrore rezidenciale me një sipërfaqe totale prej një hektari.

“Ekipet e ekspertëve duhet të bëjnë një propozim për ndarjen fizike të objektit në Nju Delhi dhe pritet që Serbia do të ketë rreth 1,000 metra katror hapësirë për zyre dhe rreth një hektar tokë”, tha Odaloviç.

Ndër sendet që do të shpërndahen janë objekte në Addis Ababa, Qipro, Bukuresht, Sofje, Kopenhagë dhe Varshavë, po zhvillohet një procedurë për të sqaruar situatën, prona në Durrës dhe në Tiranë, një apartament në Londër, tha Odaloviç duke shtuar që pasardhësit kërkuan që të zgjidhet statusi i një duzine apartamentesh në zyrat ushtarake.

Ai tha se në Afrikë, Azi, Amerikë Latine dhe disa vende të tjera ka objekte që presin për vendime të njëpasnjëshme, dhe Serbia paguan mirëmbajtjen e rreth 15-20 objekteve diplomatike në disa vende. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka July 20, 2019 21:47