Maqedonia do ta përfundojë rrugëtimin evropian në vitin 2027-28?

Maqedonia do ta përfundojë rrugëtimin evropian në vitin 2027-28?

Pas publikimit të Strategjisë së Ballkanit Perëndimor të BE-së, qeveria pret që Maqedonia të marrë një rekomandim të pastër për një datë për fillimin e negociatave me Bashkimin. Sipas ekspertëve, procesi i negocimit është i gjatë dhe i dhimbshëm dhe më së shpeshti zgjatë 6 deri në 7 vjet, përcjell FLAKA.

Vendet e Ballkanit Perëndimor kanë mundësinë të lidhin të ardhmen e tyre me BE në mënyrë të vendosur dhe pa mëdyshje. Ata do të duhet të veprojnë me vendosmëri. Qasja do të mbetet një proces meritor, i cili do të varet plotësisht nga përparimi objektiv i bërë nga secili vend individualisht. Vendet mund të arrijnë ose të arrijnë të tjerët në varësi të progresit të tyre, thuhet në Strategjinë e Zgjerimit të BE për vendet e Ballkanit Perëndimor. Shqipëria dhe Maqedonia, po tregojnë se po bëjnë përparim të rëndësishëm në rrugën evropiane dhe Komisioni Evropian është gati të bëjë një rekomandim për të hapur negociatat e pranimit në bazë të kushteve të përmbushura.

Qeveria njoftoi sot se Maqedonia ka bërë përparim të ndjeshëm dhe kjo është përcaktuar në strategji. Ajo që qeveria pret dhe bën është t’i japë Maqedonisë një rekomandim të pastër për një datë për fillimin e negociatave me BE, njoftoi shërbimi i shtypit i qeverisë.

Andreja Stojkovski nga Qendra për Strategjitë Evropiane Eurotink thotë se rekomandimi i Komisionit pritet dhe nuk ka afat kohor, ndonëse përmendet në vitin 2025, nuk është fundi i periudhës, sepse gjithçka do të varet nga puna e bërë nga shtetet.

“Nëse ne fillojmë negociatat këtë qershor, domethënë, nëse vendosim një datë për fillimin e negociatave këtë qershor, atëherë do të fillonim zyrtarisht diku në fillim të vitit të ardhshëm ose në fund të këtij viti. Nëse i besoni raporteve se në pajtueshmërinë e legjislacionit ne jemi përpara të tjerëve, atëherë ndoshta mund të presim që ne të jemi të suksesshëm. Nuk pres që suksesi të jetë në më pak se gjashtë vjet. Mesatarisht, të gjitha vendet e mëparshme negociuan gjashtë e gjysmë deri në shtatë vjet”, thotë Stojkovski.

Ai shton se duke marrë parasysh se si po ndodhin gjërat me Malin e Zi dhe Serbinë, kjo tregon se procesi i negociatave është i gjatë dhe i dhimbshëm dhe pret që Maqedonia të përfundojë të gjithë rrugën evropiane në vitet 2027-28. Sipas tij, momenti më i mirë i strategjisë është se procesi bazohet në suksese individuale.

“Disa vende munden, nëse janë të përkushtuar ndaj procesit të reformës, t’i kapin të tjerët ose të bien në një trend negativ në mënyrë që asgjë të mos jetë fikse. Fakti që Mali i Zi aktualisht ka 30 kapituj negociues dhe Serbia 20 nuk do të thotë asgjë dhe nuk dekurajon. Ndoshta do të jemi më të mirë se ata”, shtoi Stojkovski.

Maqedonia përmendet dy herë në strategji në kontekstin e rekomandimit për hapjen e negociatave, dhe udhëzimet i referohen përgjithësisht të gjitha vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Strategjia thekson se një perspektivë e besueshme e zgjerimit kërkon përpjekje dhe reforma të besueshme në rajon. Ato lidhen me gjashtë fusha: sundimi i ligjit, siguria dhe migracioni, zhvillimi ekonomik social, lidhjet e transportit dhe energjisë, si dhe axhenda dixhitale, pajtimi dhe marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë. FLAKA

 

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 7 Shkurt, 2018 20:04

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.