Maqedonia është vendi më i varur në Ballkan, importon një të tretën e energjisë elektrike që konsumon

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 22 Shtator, 2022 21:19

Maqedonia është vendi më i varur në Ballkan, importon një të tretën e energjisë elektrike që konsumon

Maqedonia importon deri në një të tretën e energjisë elektrike të saj dhe është vendi më i varur nga importi në rajon. Mbi 90 për qind e energjisë elektrike në Kosovë është nga qymyri, dhe e gjithë energjia elektrike në Shqipëri është nga burime të rinovueshme. Mali i Zi prodhon më së shumti energji elektrike nga era. Bosnja dhe Hercegovina është e vetmja që ka eksporte, sipas analizës së Radios Evropa e Lirë, përcjell FLAKA.

Situata me prodhimin e energjisë elektrike në Maqedoni është e zezë, si ashtu edhe në kuptimin figurativ. Nga njëra anë nuk prodhohet mjaftueshëm, ndaj vendi blen nga jashtë me çmime shumë të larta dhe nga ana tjetër, pjesa më e madhe e energjisë elektrike që prodhohet është nga qymyri, i cili ndot mjedisin.

Maqedonia importon sa një e treta e energjisë elektrike që konsumon.

Edhe Kosova nuk mund të mburret me prodhimin e energjisë elektrike. Dhe ata nuk prodhojnë mjaftueshëm dhe ajo që prodhojnë është nga qymyri, në termocentrale që janë ndotës të mëdhenj.

Serbia, Shqipëria dhe Mali i Zi janë pothuajse në zero. Ata prodhojnë aq sa konsumojnë.

Bosnja dhe Hercegovina është i vetmi vend në rajon që ka eksporte.

E gjithë energjia elektrike e prodhuar nga Shqipëria është nga burimet e rinovueshme të energjisë, kryesisht nga hidrocentralet.

Mbi 90 për qind e energjisë elektrike në Kosovë prodhohet nga thëngjilli.

Mali i Zi është lider absolut në rajon në prodhimin e energjisë së erës. Pothuajse 9 për qind e energjisë elektrike të tyre prodhohet në termocentralet e erës.

Serbia prodhon më së shumti, por edhe konsumon më shumë.

Shqipëria konsumon më pak energji elektrike për banor dhe Mali i Zi më shumë.

Prodhimi i energjisë elektrike në termocentralet diellore në rajon është i papërfillshëm.

I gjithë rajoni është shumë i varur nga qymyri për prodhimin e energjisë elektrike.

Të gjitha vendet eksportojnë kur kanë teprica dhe importojnë kur kanë nevojë, por Maqedonia është importuesi më i madh neto i energjisë elektrike. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 22 Shtator, 2022 21:19