Maqedonia me erga omnes gati për të hapur derën për në BE dhe NATO

Maqedonia me erga omnes gati për të hapur derën për në BE dhe NATO

Në pritje të marrëveshjes së plotë të emrit midis Maqedonisë dhe Greqisë, analistët besojnë se humbja më e madhe është pranimi i erga omnes dhe ana më të mirë, shpërthimi i integrimeve euro-atlantike, përcjell FLAKA.

Një ditë pas njoftimit se është arritur marrëveshje për zgjidhjen e mosmarrëveshjes së emrit midis Maqedonisë dhe Greqisë, analistët gjejnë anët e mira dhe të këqija në atë që u prezantua nga kryeministri Zoran Zaev.

Sipas Vlladimir Bozhinovski, një analist politik në Institutin për Kërkime Politike në Shkup, pala pozitive ishte se ekzistonte një mundësi për të arritur një marrëveshje që do të zgjidhte mosmarrëveshjen e gjatë. Por problemi është se Greqia ka mbajtur të gjitha linjat e saj të kuqe dhe nga ana tjetër Maqedonia ka hequr dorë, thotë Bozhinovski.

“Fakti që kryeministri dhe ministri i jashtëm gjithashtu thanë se nuk kishte ndryshim në emrin e përdorimit të brendshëm, dmth. ndryshimi i emrit kushtetues doli të jetë jo, gjë që është një problem serioz”, thotë Bozhinovski.

Profesori Nikola Dujovski, megjithatë, beson se kur flitet për nëse marrëveshja ishte pozitive apo negative, duhet të shihej si një e tërë.

“Nëse e lidhim atë me integrimin e Republikës së Maqedonisë në NATO dhe Bashkimin Evropian, që është shpirti kryesor i marrëveshjes dhe qëllimi i vetëm që ne kemi pranuar për të negociuar me Greqinë në këtë mënyrë atëherë marrëveshja si e tërë nuk mund të jetë negative për Republikën e Maqedonisë”, thotë Dujovski .

Në konferencën për shtyp Zaev, i shoqëruar nga shumica e ministrave të qeverisë, përsëriti disa herë se zgjidhja e forcoi identitetin maqedonas, duke theksuar se marrëveshja parashikon që gjuha të jetë maqedonase, maqedonase, pa fusnota dhe kombësia është maqedonase / qytetarë të Republikës së Maqedonisë Veriore. Përvetësimi i gjuhës, sipas Bozhinovskit, nuk mund të tregohet si një sukses i veçantë.

“Është mirë të shihet deklarata e Kodzias, gjuha maqedonase është kodifikuar 75 vjet më parë, e regjistruar në Kombet e Bashkuara si maqedonase, dhe këtu thjesht dhe nuk ka asgjë për të negociuar”, thotë Bozhinovski.

Sidoqoftë, ai nuk dëshiron të komentojë detajet e marrëveshjes dhe kornizën kohore për zbatimin e saj, përse pret që së pari të botojë ato njëzet faqe në mënyrë që të mund t’i shohin në mënyrë të veçantë të gjitha pikat. Siç njoftohet nga qeveria, megjithatë, marrëveshja do të shpallet pasi të miratohet në një seancë qeveritare. Për nënshkrimin e dy kryeministrave, Zaev përmendi katër ditë, dmth. mund të ndodhë nga e premtja deri të hënën, duke e përmendur përsëri vendin në Prespës, por shtoi se ende nuk është përcaktuar vendi. FLAKA

 

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 13 Qershor, 2018 21:49

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.