Maqedonia nuk ka program për të punuar me fëmijët e talentuar

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 17 Mars, 2023 21:16

Maqedonia nuk ka program për të punuar me fëmijët e talentuar

Përveç Sllovenisë, asnjë vend tjetër në rajon, përfshirë Maqedoninë, nuk ka program për të punuar me fëmijët e talentuar. Kjo ishte tema kryesore për të cilën u diskutua sot në Prilep në seminarin “Format e modernizimit të punës me fëmijët e talentuar” të organizuar nga Shoqata e edukatorëve, ku morën pjesë mbi 200 edukatore nga çerdhet e pjesës perëndimore të Maqedonisë, përcjell FLAKA.

“Është interesante të punosh me këta fëmijë në një moshë bazë, por duhet t’i mbështesim, duhet t’i rrisim, duhen mjete të posaçme për punë, mjete monitorimi, ndihma, prandaj është më mirë kur ka një program kur e dimë se ku po shkojmë dhe çfarë duhet të shtojmë profesionalisht në atë nivel dhe në atë mënyrë”, thotë Ilija Mitrov, kryetar i Shoqatës së Edukatorëve të Maqedonisë.

Edukatorët theksojnë se bëhet fjalë për fëmijë që kanë nevoja të veçanta arsimore, ndryshe nga të tjerët.

“Tani po i hapim rrugë komunitetit tonë të ardhshëm, sepse do të jetojmë jetën e pasardhësve tanë, të cilët aktualisht janë në kopsht. Se çfarë të ardhme do të kemi varet se si i krijojmë fëmijët që në kopsht”, shtoi prof. Dr. Snezhana Mirasçieva, Fakulteti i Shkencave të Arsimit, Universiteti “Goce Dellçev” – Shtip.

Edukatorët thonë se ka një numër të madh të fëmijëve të talentuar në kopshte në të gjitha fushat, muzikë, art, matematikë, edukatë fizike, me të cilët duhet bërë përpjekje të veçanta për zhvillimin e mëtejshëm dhe nxitjen e talenteve të tyre.

“Kemi konstatuar se vërtet kemi nevojë për mbështetje që të mund të njohim fëmijët e talentuar dhe më tej të kemi një mënyrë të përshtatshme për të punuar me ta dhe për t’i ndihmuar ata të zhvillohen edhe më shumë”, tha Hristina Trpçeska, drejtoreshë e çerdhes “E ardhmja jonë” – Prilep.

Ky është seminari i dytë i tillë në Maqedoni, i pari është mbajtur në Shtip dhe qëllimi është që të promovohet ideja për krijimin e një programi të tillë sa më shpejt. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 17 Mars, 2023 21:16