Maqedonia pa vaksina kundër Covid-it

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 30 Janar, 2023 22:49

Maqedonia pa vaksina kundër Covid-it

Periudha e zgjatur e 250,000 vaksinave Pfizer që shteti ka aktualisht do të skadojë nesër. Pas rekomandimit të prodhuesit në vend të qershorit, ata deri më tani kanë qëndruar në pikat e vaksinimit dhe kanë qenë zgjedhja e vetme për ata që donin të mbroheshin nga Covid. Ndonëse interesi ka rënë, nga qershori e në vazhdim qindra qytetarë kanë marrë vaksinat me datën e re të përdorimit, përcjell FLAKA.

Megjithatë, nesër ato duhet të tërhiqen dhe asgjësohen dhe vendi do të mbetet pa vaksina.

“Po zhvillohen aktivitete për sigurimin e sasive të reja të vaksinave kundër COVID-it”, u përgjigj Ministria e Shëndetësisë.

Ndryshe, që nga fillimi i pandemisë janë siguruar gjithsej 2.866.700 doza të vaksinave. Sipas të dhënave të ISHP-së, rreth 876 mijë janë shfrytëzuar, që do të thotë se rreth 2 milionë janë hedhur ose janë asgjësuar.

Nga shuma totale, shteti bleu 1.506.280 vaksina nga prodhuesit, pjesa tjetër ishin donacione.

Deri më tani, Agjencia e Barnave ka marrë 260 raporte për reagime negative nga vaksinat kundër Covid. Aplikimet janë nga profesionistë shëndetësorë dhe qytetarë.

“Reaksione anësore të dyshuara janë raportuar në më pak se 0.03 përqind të vaksinimeve. Më së shpeshti raportohen reaksione të lehta negative me simptomatologji të lehtë, përkatësisht temperaturë të ngritur, dhimbje koke, marramendje, dhimbje dhe ënjtje në vendin e aplikimit dhe dhimbje në muskuj”, tha Lirim Shabani, drejtor i MALMED.

MALMED thotë se të gjitha këto reagime janë përshkruar në udhëzimet e vaksinës dhe deri më tani nuk janë raportuar komplikime më të rënda. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 30 Janar, 2023 22:49