Maqedonia përgatit ligj të ri për dosjet e shërbimeve sekrete?

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 4 Gusht, 2022 22:30

Maqedonia përgatit ligj të ri për dosjet e shërbimeve sekrete?

Nga shtatori do të fillojë të hartohet një zgjidhje ligjore për hapjen e dosjeve të shërbimit sekret në periudhën 1945-1991, si detyrim nga protokolli dypalësh me Bullgarinë, mëson Sitel nga burimet e tij. Jozyrtarisht, fillimisht do të presim formimin e ekipeve të ekspertëve sipas kornizës kohore për procesin e shqyrtimit, për të parë se në cilën pjesë do të ishte kjo çështje, përcjell FLAKA.

Zyrtarisht, Ministria e Drejtësisë thotë se në këtë moment nuk po ndërmerren asnjë aktivitet për përgatitjen e ligjit për hapjen e dosjeve nga viti 1945-1991.

Me inicializimin e protokollit, qeveria maqedonase u zotua brenda një viti “të krijojë kornizën e nevojshme ligjore gjithëpërfshirëse për hapjen e plotë të arkivave të aparatit represiv të ish-shërbimeve të sigurimit shtetëror nga periudha komuniste, përfshirë policinë, inteligjencën civile dhe ushtarake dhe kundërzbulimit në periudhën 1945-1991”.

Bullgaria prej kohësh pretendon se gjatë periudhës komuniste në Maqedoni ka pasur persekutim të njerëzve me vetëdije kombëtare bullgare. Ish-ministri i Punëve të Brendshme, Pavle Trajanov, në një prononcim për Sitel, thotë se kërkesat e Bullgarisë janë të paqarta. Elementët klasikë probullgarë ishin shumë pak subjekt i përpunimit nga shërbimet sekrete. Për të mbajtur përpunimin, qytetarët i trajtuan si vançomihailovistë, pavarësisht se kishin ide autentike promaqedonase.

Ligji fillestar parashikonte që dosjet e deklasifikuara në kuadër të procesit të lustracionit mund të lexoheshin personalisht nga personat e monitoruar ose të afërmit e tyre. Tani për tani mbetet dilema se kush do të mund t’i “krehë” arkivat me zgjidhjen e re ligjore.

Ndryshe, dosjet e shërbimeve sekrete të kohës së komunizmit janë hapur një herë në periudhën e lustracionit. Një pjesë e madhe e dokumenteve janë shkatërruar, disa janë në Beograd, por disa nuk ekzistojnë. Një pjesë e madhe e dosjeve të policisë sekrete u kaluan edhe në arkivin e shtetit. FLAKA

BURIMI: TV SITEL

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 4 Gusht, 2022 22:30