Maqedonia vështirë të përfshihet në luftën ushqimore, veçanërisht pas luftës në Ukrainë

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 25 Qershor, 2022 21:10

Maqedonia vështirë të përfshihet në luftën ushqimore, veçanërisht pas luftës në Ukrainë

Maqedonia mbetet pa monitorim efektiv shtetëror të efekteve të ndryshimeve klimatike, përcjell FLAKA.

Edhe pse ndryshimi i regjimit të reshjeve dhe rritja e temperaturave tashmë po marrin pjesë në rendimentet e grurit, misrit, lulediellit dhe rrushit, ndërsa këtë vit në rastin e domateve dhe specave, shteti nuk ka plane reale dhe nuk ka nisur trajnimin e institucioneve dhe fermerëve.

Një problem tjetër është se vendi është i varur nga importi i farërave, ka mungesë të varieteteve kombëtare. Prodhimi i farës i certifikuar në vend mbulon vetëm rreth një të katërtën e nevojave, pjesa tjetër vjen nga importi dhe varietetet rezistente ndaj ndryshimeve klimatike nuk janë përdorur ende.

Instituti Bujqësor në Universitetin e Shkupit dhe FAO në OKB kanë filluar eksperimentet me specat, grurin dhe fasulet për të përcaktuar rezistencën ndaj ndryshimeve klimatike. Pas analizës së rezultateve do të bëhet një strategji shtetërore.

Megjithatë, nëse do më shumë prodhim vendas ushqimor, shteti duhet të bëjë një strategji efektive krahas ndryshimeve klimatike për të ndalur emigracionin nga fshatrat, sepse nuk ka më kush të prodhojë. Një nga masat është mekanizimi i plotë i prodhimit që do të zvogëlojë nevojën për fuqi punëtore dhe do të rrisë konkurrencën. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 25 Qershor, 2022 21:10