Mariçiq: “Flamuri europian” është një përgjigje ndaj bllokadave të vazhdueshme të opozitës

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 24 Maj, 2023 21:41

Mariçiq: “Flamuri europian” është një përgjigje ndaj bllokadave të vazhdueshme të opozitës

Në një intervistë për Nova-n, zëvendëskryeministri Bojan Mariçiq u përgjigjet pyetjeve për (keq)përdorimin e flamurit evropian në rastin e paketës së ligjeve për ndërtimin e Korridorit 8, për marrëdhëniet me Bullgarinë, për skriningun, shanset të intensifikimit të procesit të negociatave dhe të perspektivës për arritjen e shumicës së dyanshme të nevojshme për ndryshimet kushtetuese.

NOVA: Ndryshimet e ligjeve në lidhje me kontratën me Bectel janë në procedurë parlamentare. Qeveria përdori flamurin evropian. Cila është raporti i kësaj pakete ligjesh me integrimin evropian?

Mariçiq: Integrimi evropian do të thotë zhvillim, stabilitet ekonomik dhe prosperitet dhe kjo nuk është e mundur pa një infrastrukturë të zhvilluar. Nuk mund të ketë një infrastrukturë të zhvilluar pa investime në rrjetin e transportit dhe pa një rrjet efikas transporti. Dhe synimi i BE-së është pikërisht ai, të promovojë ndërlidhjen dhe ndërveprimin e rrjeteve kombëtare, si dhe të rrisë aksesin në ato rrjete, sepse kjo është thelbësore për zhvillimin jo vetëm të rajonit, por edhe të gjithë Bashkimit Evropian. Dhe me këtë projekt ne praktikisht po e përfshijmë rajonin në korridoret evropiane.

Në shqyrtimin e fundit shpjegues për kapitullin 21, “Rrjetet trans-evropiane” dhe 14, “Politika e transportit”, ata prezantuan me saktësi angazhimet e këtyre kapitujve, që është një infrastrukturë funksionale, me mbingarkesë të reduktuar, pa pritje, që do të rrisë efikasitetin të biznesit të transportit.

Për këtë arsye ne po ndryshojmë zgjidhjet ligjore, vetëm për të ndryshuar ligjet ekzistuese, të cilat do të sigurojnë ekzekutim më të shpejtë dhe më të mirë të projektit më të madh strategjik të infrastrukturës, që lidh vendin me rajonin dhe Evropën sipas standardeve evropiane dhe botërore. Këto ligje janë kërkuar prej kohësh nga kompanitë dhe do të zbatohen për të gjitha projektet e ardhshme që lidhen me infrastrukturën hekurudhore, rrugore, gazit dhe energjisë. Qeveria e di dhe e kupton rëndësinë e sektorit të transportit dhe me mbështetjen financiare të BE-së do të vazhdojmë të realizojmë projekte të rëndësishme infrastrukturore, sepse në fund të fundit është në interes të qytetarëve, biznes sektorit maqedonas dhe zhvillimit të vendit.

Korridoret 8 dhe 10 janë me interes për BE-në dhe janë të rëndësishëm në rrjetin evropian trans-evropian, gjë që dëshmohet nga përfshirja e tyre zyrtare në të, e cila është nënshkruar nga Ministri i Transportit dhe Lidhjeve, Boçvarski, dhe Aneksi i Vendimit i Komisionit Evropian mbi “Mirëkuptimi i nivelit të lartë ndërmjet Bashkimit Evropian dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut, në hartat indikative të rrjetit trans-evropian të transportit në Republikën e Maqedonisë së Veriut”.

NOVA: KE kritikoi qeverinë për (keq)përdorimin e flamurit europian, a prisni që ky rast me paketën e ligjeve për ndërtimin e korridorit 10 të kritikohet në raportin e KE dhe si do të ndikojë në besueshmërinë e qeverisë?

Mariçiq: Jemi në komunikim të vazhdueshëm me përfaqësuesit e Komisionit Evropian dhe të institucioneve evropiane, të cilëve u dërguam një shpjegim për vendimin për vendosjen e flamurit evropian për ligjet që kanë të bëjnë me ndërtimin e korridoreve 8 dhe 10, të cilët do të kontribuojnë në realizimi më i shpejtë dhe më ekonomik i këtij projekti infrastrukturor, i miratuar me ligj të posaçëm në Kuvend.

Ne kemi një arsye pse vendosëm flamurin evropian dhe këtë ia kemi shpjeguar BE-së.

Unë besoj se shumë më i rëndë është abuzimi me ndryshimet e bëra nga opozita për një ligj dhe të gjithë e dimë se nuk ka asnjë bazë për këtë. Për një kohë të gjatë në Kuvendin e Maqedonisë instrumenti i amendamenteve është përdorur vetëm për të bllokuar, në vend të përmirësimit të ligjeve. Dhe përderisa kjo të ndodhë në Parlament, do të ketë situata të tilla kur përdoret flamuri evropian, kur ai mund të interpretohet në një mënyrë ose në një tjetër, nëse flamuri evropian është keqpërdorur apo jo.

Dhe vetë Komisioni Evropian, në Raportin e Progresit të vitit të kaluar, kritikoi punën e Kuvendit për vonesën e miratimit të ligjeve, që është rezultat i bllokadës nga opozita, duke theksuar se Kuvendi duhet të jetë një forum për dialog politik konstruktiv, veçanërisht në lidhje me axhendën e reformave dhe të punohet së bashku me Qeverinë për planifikimin e agjendës legjislative, me prioritet ndryshimet kushtetuese.

Bashkimi Evropian dhe partnerët tanë evropianë e kuptojnë përkushtimin dhe vullnetin politik të Qeverisë që vendi të qëndrojë në rrugën evropiane dhe të vazhdojë me reformat. Pozicioni dhe qëllimi ynë janë të qarta: Ne duam që Maqedonia e Veriut të jetë e zhvilluar në mënyrë infrastrukturore, e lidhur me Lindjen dhe Perëndimin, një udhëkryq i rëndësishëm i Ballkanit Perëndimor dhe një anëtare e BE-së.

Jemi në komunikim të vazhdueshëm me përfaqësuesit e Komisionit Europian dhe të institucioneve europiane, të cilëve u dërguam një shpjegim për vendimin për vendosjen e flamurit europian për ligjet që kanë të bëjnë me ndërtimin e korridoreve 8 dhe 10, gjë që do të kontribuojë për një dhe realizimi më ekonomik i këtij projekti infrastrukturor, i miratuar me ligj të posaçëm në Kuvend.

Ne kemi një arsye pse vendosëm flamurin evropian dhe këtë ia kemi shpjeguar BE-së.

Unë besoj se shumë më i rëndë është abuzimi me ndryshimet e bëra nga opozita për një ligj dhe të gjithë e dimë se nuk ka asnjë bazë për këtë. Për një kohë të gjatë në Kuvendin e Maqedonisë instrumenti i amendamenteve është përdorur vetëm për të bllokuar, në vend të përmirësimit të ligjeve. Dhe përderisa kjo të ndodhë në Parlament, do të ketë situata të tilla kur përdoret flamuri evropian, kur ai mund të interpretohet në një mënyrë ose në një tjetër, nëse flamuri evropian është keqpërdorur apo jo.

Dhe vetë Komisioni Evropian, në Raportin e Progresit të vitit të kaluar, kritikoi punën e Kuvendit për vonesën e miratimit të ligjeve, që është rezultat i bllokadës nga opozita, duke theksuar se Kuvendi duhet të jetë një forum për dialog politik konstruktiv, veçanërisht në lidhje me axhendën e reformave dhe të punohet së bashku me Qeverinë për planifikimin e agjendës legjislative, me prioritet ndryshimet kushtetuese.

Bashkimi Evropian dhe partnerët tanë evropianë e kuptojnë përkushtimin dhe vullnetin politik të Qeverisë që vendi të qëndrojë në rrugën evropiane dhe të vazhdojë me reformat. Pozicioni dhe qëllimi ynë janë të qarta: Ne duam që Maqedonia e Veriut të jetë e zhvilluar në mënyrë infrastrukturore, e lidhur me Lindjen dhe Perëndimin, një udhëkryq i rëndësishëm i Ballkanit Perëndimor dhe një anëtare e BE-së.

Në pjesën e dytë të intervistës për NOVA, zëvendëskryeministri Bojan Mariçiq flet për marrëdhëniet me Bullgarinë dhe perspektivat për arritjen e shumicës prej dy të tretash të nevojshme për ndryshimet kushtetuese. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 24 Maj, 2023 21:41

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare