Mariçiq: Pres që koncepti për pastrimin e gjyqtarëve dhe prokurorëve të miratohet deri në fund të vitit

Redaksia
By Redaksia 4 Dhjetor, 2020 21:02

Mariçiq: Pres që koncepti për pastrimin e gjyqtarëve dhe prokurorëve të miratohet deri në fund të vitit

Ministri i Drejtësisë Bojan Mariçiq deklaroi se ai pret që Këshilli i Reformës në Drejtësi të miratojë konceptet për pastrimin, dmth për kontrollimin e punës së gjyqtarëve dhe prokurorëve deri në fund të vitit, përcjell FLAKA.

“Premtimi ishte që për njëqind ditët e para do të specifikojmë konceptin e pastrimit ose filtrimit në gjyqësor. Ne e hodhëm poshtë vettingun në 2017 si një koncept, dhe për momentin ai po përfundon me konceptin për pastrim që duhet të shpallet në ditët në vijim. Ajo që është e lidhur dhe zgjat pak më shumë është se ne kemi faktorë të tjerë që gjithashtu duhet të shprehin mendimin e tyre dhe të konfirmojnë mendimin e tyre. Këshilli Gjyqësor, Këshilli i Prokurorëve Publikë, duhet të miratojë metodologji që duhet të përfshihen shtesë në atë metodologjia e konceptit për kompleksitetin e çështjeve dhe metodologjia për vlerësimin e gjyqtarëve. Është në vazhdim dhe do të përfundojë shumë shpejt. Unë pres që para fundit të vitit Këshilli për Reformën në Drejtësi të miratojë këto dokumente, përkatësisht konceptin e pastrimit, pra të kontrollojë punën e gjyqtarëve dhe konceptin e punës së prokurorëve”, tha Mariçiq në një intervistë për TV Sitel.

Ministri i Drejtësisë shtoi se një rregullore për vlerësimin e punës së prokurorëve është duke u finalizuar dhe se duhet të miratohet këto ditë.

“Unë kam informacion që po punojmë për të dhe po i vjen fundi. Si në bazë të kësaj Rregulloreje ashtu edhe në atë vlerësim do të bëhet në bazë të Rregullores ne do të kemi të gjithë emërimet, emërimet dhe ngritjet në detyrë të prokurorëve në të ardhmen. E njëjta gjë vlen edhe për gjyqtarët. Pra, që nga miratimi në vitin 2019 i paketës së re të ligjeve në lidhje me vlerësimin e gjyqtarëve, ne tashmë kemi pasur efekte, ka tetë shkarkime, 83 procedura, punë të detajuar, informacioni im nga Këshilli Gjyqësor e thotë këtë, por mendoj se duhet ta vendosim në një kornizë, si në kohën e duhur dhe në kritere të qarta për publikun, në mënyrë që të marrë një ton transparent në mënyrë që publiku të bindet se ekziston vërtet një sistem funksional për vlerësimin e gjyqtarëve”, tha Mariçiq.

Vlerësimi i gjyqtarëve do të përfshijë, ndër të tjera, numrin dhe kompleksitetin e çështjeve, vjetërsimin e mundshëm dhe arsyen për këtë, cilësinë e vendimeve ose parashtresat, nëse dhe sa herë ato vendime janë shqyrtuar nga gjykatat më të larta.

Mariçiq tha se tani nuk ka bisedime me opozitën mbi procesin e vetingut të gjyqësorit dhe se mund të ketë bisedime në Parlament, por theksoi se qëllimi i tyre nuk është të politizojnë procesin, por të kenë kritere objektive të matshme dhe të mbahen nga ata që janë përgjegjës në gjyqësor.

“Negocimi për disa ligje nuk do të thotë automatik dhe treg. Ligji për Prokurorinë Publike u miratua në një procedurë transparente. Të gjithë deputetët që votuan për atë ligj, kishin pikëpamje të qarta dhe kërkesa të caktuara se si do të dukej ai ligj. Fatkeqësisht, ne kemi përfshirë opozitën për çështje të caktuara, për këto çështje, posaçërisht për spastrimin, nuk kemi biseduar në këtë fazë, po flasim tani për të thënë me aktorët në gjyqësor. Do të ketë një mundësi për ta diskutuar atë në Parlament dhe me opozitën, por qëllimi ynë nuk është ta politizojmë këtë proces dhe të jemi një proces politik. “Qëllimi ynë është që ky proces të ketë kritere objektive të matshme dhe të kryhet nga strukturat përgjegjëse në gjyqësor,” tha Ministri i Drejtësisë.

Mariçiq, tha se Qeveria nuk i është përgjigjur ende Gjykatës së Strasburgut për abolimet e Presidentit të mëparshëm Gjorge Ivanov dhe se afati është 18 Dhjetor.

“Unë pres që në dy javët e ardhshme, në një nga seancat e ardhshme, kjo çështje të diskutohet dhe të arrihet në një përfundim. Ne jemi duke punuar në analizën e të gjitha fakteve dhe argumenteve që na kanë ardhur, duke përfshirë atë që u vendos kohët e fundit dhe Gjykatën Kushtetuese në lidhje me nenin 11a, i cili lidhet drejtpërdrejt me çështjet para Strasburgut”, tha Mariçiq.

Para 18 dhjetorit, shtoi ai, ne do të shpallim publikisht vendimin dhe si të procedojmë.

Ministri njoftoi se vitin e ardhshëm të gjitha çështjet në lidhje me pagat dhe shtesat do të zgjidhen, duke përcaktuar qartë koeficientët në gjyqësor dhe se kjo do të bëhet brenda kornizës ligjore. FLAKA

Redaksia
By Redaksia 4 Dhjetor, 2020 21:02