Mariçiq: Reformat janë shumë më tepër se ligjet e reja të BE-së, ato janë ndryshime në funksionimin e institucioneve

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 26 Shtator, 2022 20:50

Mariçiq: Reformat janë shumë më tepër se ligjet e reja të BE-së, ato janë ndryshime në funksionimin e institucioneve

Zëvendëskryeministri për Çështjet Evropiane, Bojan Mariçiq, në takimin e sotëm të shqyrtimit shpjegues me temë “Funksionimi i institucioneve demokratike”, në fjalën e tij hapëse tha se kjo është një fushë me rëndësi thelbësore për çdo shoqëri demokratike dhe se do të kërkojë angazhim maksimal në axhendën e reformave që do të ndihmojë në përshpejtimin e progresit në këtë fushë të rëndësishme, përcjell FLAKA.

“Proceset e reformës nuk kanë të bëjnë vetëm me futjen e legjislacionit të ri, por edhe me ndryshimin e mentalitetit dhe stilit të qeverisjes. Ne e dimë dhe kemi përvojë se sa i rëndësishëm është sundimi i ligjit, si dhe të kemi institucione të pavarura dhe efikase që garantojnë të njëjtën gjë”, tha Mariçiq.

Siç është njoftuar nga SEÇ, zëvendëskryeministrja dhe kryenegociatorja Mariçiq theksoi në takim se Maqedonia e Veriut ka bërë përparim të madh në vitet e fundit, veçanërisht në aspektin e sundimit të ligjit dhe kthimit të demokracisë duke ndërtuar institucione të forta dhe funksionale që punojnë. mbi parimet e llogaridhënies, transparencës dhe gjithëpërfshirjes, duke iu përgjigjur kështu me sukses prapambetjes së shënuar në Raportin e fundit të Komisionit Evropian.

“Në disa cikle zgjedhore të kaluara, ne kemi demonstruar aftësinë për të organizuar zgjedhje të drejta dhe konkurruese siç është konfirmuar nga OSBE/ODIHR. Lidhur me reformën zgjedhore, Kodit Zgjedhor janë bërë disa amendamente për adresimin e rekomandimeve në pritje nga Raportet e Vëzhgimit të Zgjedhjeve të OSBE/ODIHR, si dhe rekomandimet dhe praktikat më të mira të Komisionit të Venecias”, theksoi Mariçiq, duke shtuar se vazhdimi i Reforma zgjedhore është ndër prioritetet e Qeverisë, përmes një Kodi të ri Zgjedhor gjithëpërfshirës dhe transparent.

Zëvendëskryeministrja Mariçiq u theksoi edhe një herë përfaqësuesve të Komisionit Evropian se është e rëndësishme në Maqedoninë e Veriut që të ketë një konsensus kombëtar për procesin e anëtarësimit dhe se opozita duhet të luajë një rol konstruktiv në përmbushjen e qëllimit tonë strategjik për anëtarësim të plotë.

“Kuvendi e përmirësoi rolin e tij si forum primar për dialog politik konstruktiv. Të gjitha palët kontribuan në dy raunde të suksesshme të dialogut Jean Monnet me Parlamentin Evropian. Ky bashkëpunim vlerësohet shumë, si dhe mbështetja e vazhdueshme e përpjekjeve tona për të forcuar më tej rolin e Parlamentit. Me miratimin e strukturës së negociatave, ne parashikojmë një rol kyç për Komisionin për Çështje Evropiane dhe Këshillin Kombëtar për Integrim Evropian, në procesin e miratimit të legjislacionit të harmonizuar dhe organizimit të debateve dhe konsultimeve për reformat në BE”, theksoi Mariçiq.

Sot u mbajt takimi shpjegues i shqyrtimit për një fushë tjetër që po futet për herë të parë në negociatat e anëtarësimit – “Funksionimi i institucioneve demokratike”, në kuadër të klasterit “Themelet”, që është një vlerë bazë mbi të cilën Funksionet e bashkimit.

Nesër do të zhvillohet një takim depistues për Kapitullin 23 “Drejtësia dhe të Drejtat Themelore”, ku mbyllen takimet e shqyrtimit shpjegues për Klasterin 1. “Themelet”. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 26 Shtator, 2022 20:50

01
Dhj
Sonte në “Rruga drejt”, në Alsat M, në studio me gazetarën Fatlume Dervishi, në pjesën...
01
Dhj
Të gjitha kontrollet kryhen pas raportimeve për bomba dhe përfundimisht konfirmohet konstatimi ynë fillestar –...
01
Dhj
Opozita nuk duhet të kushtëzoj ndryshimet kushtetuese në situate kur vendi ndodhet para sfidave të...