Materializim ekonomik i Marrëveshjes së Prespës

Redaksia
By Redaksia 2 Prill, 2019 20:26

Materializim ekonomik i Marrëveshjes së Prespës

Kryeministrat Zoran Zaev dhe Alexis Tsipras presin materializim ekonomik të Marrëveshjes së Prespës. Tsipras nga Forumi i Biznesit tha se Maqedonia Veriore meriton të fillojë negociatat me BE në qershor. Zaev pret vendin të bashkohet me gazsjellësin grek, përcjell FLAKA.

Lidhja e gazsjellësit grek dhe përfshirja e vendit në tubacionin e gazit ndërkontinental, rritja e tregtisë dhe investimeve, rritja e bashkëpunimit në sektorin e energjisë, shmangia e taksimit të dyfishtë, rindërtimi i korridoreve, përmirësimi i përdorimit të transportit të hekurudhave dhe portit të Selanikut, zgjidhja e problemeve me markat tregtare dhe kalimet e reja kufitare ishin fokusi i forumit të parë të biznesit maqedono-grek, ku morën pjesë kryeministrat e të dy vendeve Zoran Zaev dhe Alexis Tsipras.

Kryeministri grek Alexis Tsipras tha se biznesmenët dhe politikanët nga të dy vendet kontribuojnë në transformimin e Ballkanit nga zona e njohur e konflikteve në lokomotivën e Evropës.

“Të gjitha këto nisma e bëjnë Ballkanin një rajon të rëndësishëm, e bëjnë Greqinë një pikë hyrëse dhe Maqedonia Veriore është një pikë tranziti për rrugët dhe rrugët energjetike, si dhe të gjitha iniciativat dhe projektet. Çdo zgjerim i këtyre rrugëve na çon në zemër të Evropës Qendrore nëpërmjet Greqisë dhe Maqedonisë Veriore. Kjo është arsyeja pse ne duhet të përdorim mundësinë e Marrëveshjes dhe të luftojmë inercionin 27-vjeçar. Ne nuk jemi këtu sot për të bërë një pushtim ekonomik të Shkupit, siç shkruan disa nga mediat, jemi këtu për të përdorur mundësitë për rritjen e bashkëpunimit ekonomik dhe për të hequr pengesat”, tha Tsipras.

Në forumin e biznesit, Tsipras theksoi se Maqedonia Veriore, e cila, falë Marrëveshjes së Prespës dhe proceseve të vështira të Reformës, i tregon Evropës se është e vendosur të shkojë me guxim në rrugën e vlerave evropiane.

“Greqia në këtë përpjekje të Maqedonisë Veriore për t’u bërë pjesë e BE do të jetë një mik dhe aleat. Unë dua të besoj se të gjithë partnerët evropianë do të kuptojnë se vendi që e bën këtë përpjekje për t’u përfshirë në BE duhet të shpërblehet duke hapur negociatat e pranimit në qershor”, shtoi Tsipras.

Kryeministri Zoran Zaev tha se gjatë tre dekadave të mosmarrëveshjes, biznesmenët pësuan dëmin më të madh për shkak të problemeve të vështira diplomatike me partnerët e tyre.

“Ju, përfaqësuesit e komunitetit të biznesit, në një pjesë të caktuar të historisë, ishin ndoshta më të dëmtuarit, sepse keni qenë prej kohësh e qartë për potencialin për bashkëpunim ekonomik nëse dy vendet tona fqinje janë miqësore. Ju ishit ata që, pavarësisht nga pengesat politike, të cilët vënë në fokus interesin e tyre politik, duhej të kërkonin zgjidhje kreative për të bashkëpunuar me ju”, u tha Zaev biznesmenëve.

Sipas të dhënave të shpallura nga Qeveria në shpalljen e vitit të kaluar për përfundimin e Marrëveshjes së Prespës, vendi regjistroi një rritje të tregtisë me 20.7 përqind krahasuar me vitin 2017.

Rreth 400 biznesmenë nga të dy vendet marrin pjesë në Forum. Kryeministri grek po shoqërohet nga një delegacion me mbi 140 drejtorë dhe përfaqësues nga më shumë se njëqind ndërmarrje të vogla dhe të mesme që marrin pjesë në Forumin e Biznesit.

Biznesmenët që shoqërojnë kryeministrin Tsipras janë nga sektori i ndërtimit, energjisë, ushqimit dhe teknologjisë së re, ndërsa Forumi i Biznesit do të shqyrtojë mundësitë e zgjerimit të biznesit të tyre në vend. FLAKA

Redaksia
By Redaksia 2 Prill, 2019 20:26